Počasí dnes31 °C, zítra26 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Do soutěže jsme se příliš nepřipravovali, říká starosta krajské obce roku

Titul Vesnice Olomouckého kraje roku 2023 získaly Čechy pod Kosířem na Prostějovsku. Obec krom prvního místa a Zlaté stuhy za vítězství obdržela také odměnu dvě stě tisíc korun. Starosta přisuzuje vítězství především dobrovolníkům.

Čechy pod Kosířem na Prostějovsku zvítězily v letošní soutěži o Vesnici roku Olomouckého kraje. „Musím se přiznat, že do soutěže jsme se příliš nepřipravovali. Prezentovali jsme ten náš život v obci a co jsme v uplynulém období udělali. Podle mě je právě tohle hodnocení doklad toho, že to neděláme špatně,“ okomentoval vítězství starosta obce Milan Kiebel (KDU-ČSL).

Vesnicí roku v Olomouckém kraji se letos staly Čechy pod Kosířem na Prostějovsku

Čechy pod Kosířem na Prostějovsku získaly v letošním roce titul Vesnice roku v Olomouckém kraji. Druhé místo obsadila Česká Ves na Jesenicku a třetí skončily Slatinky na Prostějovsku. Do soutěže se v letošním roce přihlásila desítka obcí.

Obcím, které se umístily na prvních třech místech, hejtmanství darovalo celkem 400 tisíc korun, z čehož 200 tisíc šlo do kasy vítězné obce. „Pravděpodobně to padne na organizaci slavnostního vyhlašování výsledků krajského kola této soutěže. Nevím, jestli tak utratíme celou částku, ale nějaký díl určitě ano,“ okomentoval výhru a její využití starosta. Právě uspořádání vyhlašování krajského kola je povinností vesnice, která se umístí na prvním místě.

Pokud nevyužijí celý dar na ceremonii, zbytek peněz by radnice chtěla investovat do venkovního sportovního areálu, který je podle starosty potřeba dokončit. „Mohlo by to jít na venkovní workoutové hřiště, které bychom tu chtěli postavit,“ upřesnil Kiebel, přičemž doplnil možnost finance dát na rekonstrukci místních komunikací a chodníků.

Starosta tvrdí, že vítězství v soutěži je především zásluhou dobrovolníků. „Spolkový život v obci máme na poměrně dobré úrovni. Spolků není mnoho, ale všichni se podílejí na organizaci kulturního, společenského a sportovního života během celého roku a zapojují se do všech aktivit,“ ocenil občanské organizace starosta. Krom dobrovolných hasičů, junáků a sokolů zmínil také aktivní školu, která se na organizaci událostí podílí. „Myslím, že to mohlo také pomoct,“ doplnil.

První místo v soutěži podle Kiebela posílí počet turistů, kteří obec budou chtít navštívit. „Nedokážu říct o kolik, ale díky tomu, že jsou teď Čechy často v médiích, tak si myslím, že se lidé zkrátka budou chtít podívat, jak vypadá vesnice Olomouckého kraje,“ rozvedl.

Mánesův obraz se vrátil do Čech pod Kosířem, má pozoruhodný příběh. Skříňka je dodnes k vidění na zámku

Pozoruhodný příběh se skrývá za obrazem Josefa Mánesa s názvem Podobizna dětí hraběte A. A. Silva-Taroucy. Zrestaurované dílo se nyní vrátilo na zámek do Čech pod Kosířem na Prostějovsku, kde malíř často pobýval. Obraz zde v roce 1867 vznikl,...

Do soutěže se obce přihlašují samy. „Každý kraj pořádá své krajské kolo a vítězové se poté účastní i celostátního kola,“ přiblížil starosta průběh soutěže, přičemž zmínil, že na přelomu srpna a září by se do obce měla podívat celostátní hodnotící komise.

Obec roku však podle starosty není o vzhledu obcí. „Hodnotí se celkový život v obci a její komplexní fungování, tedy podmínky pro život, kultura, sport, společenské akce, školství,“ vyjmenoval starosta oblasti, které komise posuzuje.

Celkem se krajského kola zúčastnilo deset obcí. Druhé místo získala obec Česká Ves a na třetím se umístila obec Slatinky. Zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí putovala do Loučné nad Desnou a bílá stuha za mládežnickou činnost zamířila do Vrchoslavic.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Zámek Čechy pod Kosířem

Štítky Čechy pod Kosířem, obec roku, Olomoucký kraj, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do soutěže jsme se příliš nepřipravovali, říká starosta krajské obce roku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.