Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Víc planet nemáme. Studenti Univerzity Palackého upozorňují stávkou na klimatickou krizi

V prostorách atria Uměleckého centra Univerzity Palackého v Olomouci se objevily transparenty s tematikou klimatické krize. Studenti se tak zapojili do stávky, jejímž cílem je upozornit na nepříznivý vývoj klimatické situace, nekonečný růst a neudržitelnost ekonomiky. Mimo UP se stávky účastní také studenti dalších vysokých škol v republice.

Skupina studentů z Univerzity Palackého se dnes sešla v prostorách zdejšího uměleckého centra a zapojili se tak do stávky organizované spolkem Univerzity za klima. Cílem je upozornit na neudržitelnost ekonomiky postavené na nekonečném růstu, klimatickou krizi a zahájit debatu.

Podzim v duchu kreativní upcyklace. Vyzdobte si domov zdánlivě nevyužitelnými produkty

Dny se krátí a čím dál více času trávíme doma. Jak si zpříjemnit podzimní večery, zaměstnat ruce a zároveň si vyzdobit domov? Zkuste některý z kreativních nápadů, které vdechnou nový život zdánlivě nevyužitelným produktům.

„My tou stávkou chceme především otevřít společenskou debatu nad tím, jestli ten systém, ve kterém teď žijeme, už není vyčerpaný, jeho dopady na klima, ale i na životy lidí nejsou dobré a chceme mluvit o alternativě, která je demokratičtější, udržitelnější a spravedlivější,“ uvedl Jan Voves z Univerzit za klima.

Iniciátoři si schválně vybrali i dobu, kdy budou stávkovat, tedy těsně před 17. listopadem. „V roce 1989 také studenti bojovali za svoji budoucnost a svoji svobodu. My stále vidíme budoucnost, která se nám nelíbí a chceme na to upozornit, vymezit se proti tomu,“ vysvětlila organizátorka olomoucké stávky Barbora Molčíková.

Do atria přinesli vysokoškoláci také transparenty, které napovídají, že hlavním tématem zdejší stávky je právě klima. Během setkání čeká účastníky pestrý program. „Máme autorské čtení poezie, diskuzi s Hodinou pravdy a také diskuzi s kolektivem Efko, který funguje v Olomouci. A pak máme v plánu společnou večeři,“ pokračovala Molčíková.

Večer mají studenti v plánu okupovat také podkrovní prostory Uměleckého centra UP, kde se běžně odehrává část výuky uměnovědných oborů. Tam ale už bude společnost uzavřená, protože se celá budova uzamkne. „Tam zase budeme debatovat, hrát na kytary a promítat filmy,“ navázala organizátorka s tím, že hodlají promítat například snímek Po prolomení ticha. Ten zase upozorňuje na sexuální násilí na českých univerzitách.

Od většiny ze třinácti obviněných aktérů kauzy olomouckých dopravních zakázek se podařilo kriminalistům získat přiznání. O postupu ve vyšetřování informovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Organizovaná skupina měla podle Deníku N...

Na rozdíl od Univerzity Karlovy se olomoucká univerzita, respektive Filozofická fakulta UP, staví pozitivně. „Jednali jsme s děkanem Janem Stejskalem a proděkanem pro infrastrukturu Vladimírem Poláchem. Oni podporují naší iniciativu i tu stávku a vlastně nám i pomohli se zařizováním prostoru,“ objasnila Molčíková. Vedení Univerzity Karlovy zase na svých stránkách uveřejnila prohlášení, že nocování v prostorách tamní filozofické fakulty považují za nepřispívající udržitelnému rozvoji a energetické střídmosti.

Krom Olomouce se protest odehrává také v Praze, Brně, Hradci Králové a Pardubicích. Podle zástupců hnutí se zapojí 21 fakult z devíti univerzit.

Univerzity za klima je studentské hnutí, které vzniklo v roce 2019 v reakci na středoškolskou iniciativu Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), jejíž vznik podnítila švédská aktivistka Greta Thunbergová. Protestovat stávkou za klima budou studenti potřetí, hnutí uspořádalo stávky v letech 2019 a 2022

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Klima, Univerzity za klima, Univerzita Palackého v Olomouci, UP, Olomouc, Umělecké centrum UP, studenti, stávka, protest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Přestaňte válčit a zbrojit, plýtvat životy, surovinami, energiemi, prací, znečišťování životního prostředí zbrojením, válčením, výrobou vražedného šrotu a ozeleňte Afriku aby lidé měli potraviny a práci. Proti vražedné lichvářské zbrojařské válečnické překupnické nenasytné mafii se musí spojit všichni Lidé, aktivisté, ekologové, vědci, Grety, sportovci, ženy, mladí, staří, rockeři vzpomenout na heslo Make Love not war ! Přijďte všichni ke všem volbám, nevynechat žádnou příležitost řict mafii a dost ! O důvodech dnešního zmaru píšu ve vláknech diskusí. Zvláště o pozadí dnešní další války v Izraeli kde investigativci našli 665 tunelářů odkláněčů Pandora(u nás jich našli 300).

Čtvrtek, 16. listopadu 2023, 10:12Odpovědět

Martin Vaněk

Jestlipak někdo těm inkludovaným studentům vysvětlil, že by měli začít u sebe: odevzdat do sběru své IPhony, vysvléci své značkové hadry a boty z ropy, přestat chodit na aquadromy, netopit, nesvítit, nejezdit auty ani autobusy, nejíst v McSajrajtu a nepít Colu? ;-)

Středa, 15. listopadu 2023, 17:25Odpovědět

Víc planet nemáme. Studenti Univerzity Palackého upozorňují stávkou na klimatickou krizi  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.