Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Děti s poruchou autistického spektra budou mít v Olomouci vlastní školu. Bude první v celém kraji

V září bude otevřena první škola pro děti s poruchou autistického spektra v Olomouckém kraji. Škola bude spadat pod speciální základní školu ve Šternberku, ale sídlit bude v olomoucké části Bělidla. Po prázdninách tam budou otevřeny dvě první třídy a také přípravka pro předškolní děti.

Takováto specializovaná škola bude první v celém Olomouckém kraji. „Velké množství dětí je zařazeno do škol, které jsou nevyhovující. Ať už pro samotné školy, děti nebo jejích rodiče. Poruchy autistického spektra s sebou nesou výrazná specifika v projevech, vzdělávání nebo v sebeobsluze,“ uvedla ředitelka školy Radka Urbanová Kovaříková.

Olomoucký kraj na vznik nové specialiované školy na ulici Táboritů přispěl třemi miliony korun. „Otevření specializovaných tříd pro žáky s autismem řeší dlouhodobý nárůst počtu dětí s touto poruchou a problém s jejich umisťováním do základních a speciálních škol v Olomouci. Škola cílí na žáky s těžkou formou autismu, kteří nemohou být vzděláváni v rámci inkluze na základních školách,“ vysvětlil krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec (Spojenci – KpOK).

Šumperk ocenil tři školáky, kteří duchapřítomně pomohli zraněnému muži. Silně krvácel z hlavy

Město Šumperk ocenilo tři mladé hrdiny, kteří pomohli zraněnému krvácejícímu muži. Čestné uznání starosty dostali zdejší školáci Samuel a Ivana Čipčalovi a Renata Marcela Giňová. Ocenění dostala také Adéle Kašparová a strážníci za záchranu...

Děti s autismem mají svá specifika. Zájem rodičů těchto dětí bude škola mapovat na schůzce ve čtvrtek 21. března. „Už nyní víme, že naplníme minimálně dvě první třídy prvňáčků. Se souběhem běžné školní výuky vzniknou také dvě třídy přípravného stupně, kde se mohou vzdělávat i děti mezi pěti až osmi lety. Určitě budeme přijímat i žáky z vyšších ročníků - je hodně dětí, které dobíhají v rámci inkluze první stupeň, mají už diagnostikovanou poruchu autistického spektra a druhý stupeň by byl pro ně už náročný. Při přechodu z malotřídek do větších škol už děti s autismem bývají hodně ztraceny, nemají podporu menších kolektivů," doplnila ředitelka.

Děti s autismem jsou mnohem citlivější na okolní prostředí. "Zvuky a hluk, světlo, ale i jiné smyslové vjemy se mohou stát pro ně příliš zatěžující. Nejen tedy samotná výuka může být pro ně stresujícím faktorem. To vše se potom odráží na jejich chování, náladě, dovednostech, ale i schopnostech fungovat ve školním, domácím i jiném prostředí," uvedla Eva Vingrálková na stránkách spolku Jdeme Autistům Naproti.

Škola bude podle její ředitelky kromě vzdělávání pracovat i na socializaci a sebeobsluze dětí. Hlavní cíl není děti uzavřít ve škole. „Největší přání je děti nachystat do života s co největší mírou samostatnosti,“ uzavřela Urbanová Kovaříková.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Střední škola, Základní škola a Mateřská škola prof. V. Vejdovského Olomouc

Štítky škola. vzdělání, autismus, porucha autistického spektra, Olomouc, Bělidla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děti s poruchou autistického spektra budou mít v Olomouci vlastní školu. Bude první v celém kraji  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.