Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Moderní zázemí i zimní zahrada. Univerzita Palackého otevře v botanické zahradě novou budovu

Vylepšení v podobě multifunkční budovy za 31 milionů korun získal areál Botanické zahrady přírodovědecké fakulty UP v Olomouci. Moderní objekt poslouží pro výuku studentů, prezentace pro návštěvníky a najde využití například i při konferencích. Součástí univerzitní stavby je i zimní zahrada s tropickými a subtropickými rostlinami.

Přípravy na vybudování nové budovy v areálu botanické zahrady Univerzity Palackého se rozběhly před třemi lety. Původní domek v zadní části areálu po sto letech provozu již neodpovídá současným potřebám. „Jako nejekonomičtější varianta řešení se nakonec ukázala být stavba nové budovy v přední části zahrady. Nový objekt poskytne nejen prostory pro administrativní zázemí, ale také sál, ve kterém může být realizována výuka i akce pro veřejnost. To by mělo nejen rozšířit možnosti praktické výuky s využitím cenných botanických sbírek, o které pečujeme, ale také poskytnout platformu pro popularizační akce v zajímavém prostředí,“ uvedl děkan Přírodovědecké fakulty UP Martin Kubala.

Hlavní částí budovy za 31 milionů korun je sál nazvaný po významném moravském botanikovi Josefu Otrubovi. Podle vedoucího botanické zahrady Václava Dvořáka bylo pro takové pojmenování hned několik důvodů. „Jednak spravoval zahradu třicet let a díky jeho péči sbírky rostlin přečkaly těžké období druhé světové války. Navíc byl skvělým terénním botanikem, který nejen na střední Moravě objevil řadu nových nebo vzácných druhů rostlin. Zasloužil se také o vyhlášení několika maloplošných chráněných území na Hané,“ řekl k významné osobnosti 1. poloviny 20 století Václav Dvořák.

(NE)OBYČEJNÍ: S hvězdářským dalekohledem v ulicích Olomouce. Vyměnil jsem kancl za vesmír, říká Michal Štipl

I poblíž historického centra Olomouce se kolemjdoucím občas naskytne nevšedně detailní podívaná na Měsíc a další vzdálené objekty vesmírné oblohy. Přímo ve městě totiž své dalekohledy a znalosti nabízí lidem hvězdář v ulicích Michal Štipl. I v...

Prostory sálu s kapacitou přibližně 50 míst poslouží k prezentacím pro veřejnost, besedám, přednáškám i vzdělávání studentů. „Rádi bychom v sálu v půlročních cyklech pořádali výstavy s přírodovědnou tematikou, ať už odborně, nebo umělecky laděné. Věříme, že kulturní Olomouc tento nezvyklý formát brzy přijme za svůj,“ podotkl v tiskové zprávě vedoucí zahrady Dvořák. Termín slavnostního otevření nových prostor připadá na středu 24. dubna 2024.

Budova v areálu poblíž Smetanových sadů vznikala s ohledem na standardy nízké energetické náročnosti. „Přizpůsobili jsme tomu použité technologie, jako jsou fotovoltaické střešní panely, tepelné čerpadlo či rekuperace. Pamatovali jsme také na zelenou střechu, retenční nádrž na dešťovou vodu a trelážový systém na fasádách, který slouží k pěstování popínavých rostlin,“ dodal Václav Dvořák.

Stavba zahrnuje i další novinku, a sice zimní zahradu s rostlinami z kolekce katedry botaniky přírodovědecké fakulty, mezi nimiž nebude podle zástupců fakulty chybět například mangovník indický, hřebíčkovec šabrejový nebo šťovík kanárský. „Areál zahrady díky novostavbě získal také kvalitní sociální a technické zázemí a příležitostně i netradiční střešní vyhlídku, která bude přístupná během exkurzí,“ doplnil mluvčí Univerzity Palackého Egon Havrlant.

Slavnostní otevření budovy Botanické zahrady PřF UPOL
středa 24. dubna 2024
13:00 – volné prohlídky pro veřejnost
17:00 – komentovaná prohlídka pro veřejnost
·        vedoucí botanické zahrady Václav Dvořák
·        vedoucí správy budov Filip Zlámal
·        architekti – Jan Polách (Ateliér Polách & Bravenec), Petra Gavura
17:45 – vernisáž fotografické výstavy v přednáškovém sále
18:10 – přednáška o Josefu Otrubovi
·        vedoucí botanické zahrady Václav Dvořák
Zdroj: Univerzita Palackého v Olomouci

Ohodnoť článek

Foto Ota Blahoušek

Štítky Investice, stavba, budova, botanická zahrada, Univerzita Palackého, Olomouc, rostliny, příroda, věda, vzdělání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moderní zázemí i zimní zahrada. Univerzita Palackého otevře v botanické zahradě novou budovu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.