Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Prevence je klíčová i v době covidu, říkají lékaři z Onkologické kliniky FN Olomouc

Rentgen plic, ultrazvukové vyšetření břicha nebo odběry krve. To jsou některé součásti vyšetření v Ambulanci preventivní onkologie, které nabízí jako nadstandardní službu Fakultní nemocnice Olomouc. Jako šanci včas odhalit vážné onemocnění ji od roku 2016 využilo více než čtyři sta klientů.

Podle představitelů onkologické kliniky se zejména v době koronavirové epidemie totiž znovu prokázalo, že prevence je nejlepší formou léčby. Na preventivní vyšetření poskytují příspěvek i některé zdravotní pojišťovny.

Na důležitost včasné diagnostiky závažných onemocnění, která může výrazně ovlivnit prognózu a také zvýšit úspěšnost zavedené terapie, upozorňuje lékař Ambulance preventivní onkologie FN Olomouc a dlouholetý primář Onkologické kliniky Vlastislav Šrámek. „Toto pravidlo se týká zejména právě našeho oboru,“ zdůrazňuje.

Preventivní onkologická prohlídka zahrnuje podle jeho slov fyzikální vyšetření klinickým nebo radiačním onkologem se zaměřením na osobní a rodinnou anamnézu, které mohou pomoci v určení možných rizik týkajících se především nádorových onemocnění, ale i jiných závažných chorob.

Odborníci z Olomouce zkouší odhalit rakovinu plic u kuřáků pomocí analýzy dechu

Tři tisíce lidí se zapojí do klinické studie zaměřené na včasné odhalení rakoviny plic pomocí analýzy vydechovaného vzduchu. Účastníky studie v následujících třech letech vyšetří odborníci z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské...

Součástí prohlídky je dále odběr krve s vyšetřením vybraných nádorových markerů z krevního vzorku, jež jsou navrženy na základě zjištěné anamnézy. A v neposlední řadě jsou součástí celého procesu také vyšetření stolice na skryté krvácení, natočení klidového EKG, měření pulzu a krevního tlaku, rentgen plic, ultrazvuk břicha u všech, u mužů navíc varlat a u žen prsů.

Celá prohlídka, která se provádí nalačno, trvá zhruba hodinu a půl. „Pacienti jsou následně edukováni o dodržování zásad správné životosprávy a zdravé výživy. V rámci klinického vyšetření je seznamujeme s možnostmi provádění samovyšetření
a zdůrazňujeme jim význam primární a sekundární prevence,“
doplňuje Vlastislav Šrámek.

Vyšetření je nadstandardní placenou službou. Cena je stanovena v závislosti na provedených vyšetřeních a pohybuje se od 6000 do 6300 korun.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice Olomouc, preventivní vyšetření, Onkologická klinika, lékař, Olomouc, klinika, nemoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prevence je klíčová i v době covidu, říkají lékaři z Onkologické kliniky FN Olomouc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.