Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Je to zázrak, popisuje pacientka, které olomoučtí lékaři před třiceti lety transplantovali ledvinu

Tisící transplantaci ledviny provedli lékaři z Transplantačního centra Fakultní nemocnice Olomouc. Transplantace začaly v Olomouci v roce 1984, úspěšnost operací se postupně rapidně zvyšovala. Některé pacientky žijí s darovanou ledvinou již třicet let.

Helena Šišmová z Drahlova na Olomoucku se transplantace dočkala v říjnu roku 1991.

„Narodila jsem se s chronickou glomerulonefritidou, před zákrokem v olomoucké fakultní nemocnici jsem za sebou měla již jeden neúspěšný pokus v Praze. Samozřejmě jsem tedy měla obavy, ale hlavně jsem se těšila, že se konečně zbavím nekonečných dialýz. Všechno dobře dopadlo, i když jsem po operaci ležela na klinice ze všech nejdéle. Ostatní pacienti chodili domů a u mě se stále čekalo, až se nový orgán správně uchytí,“ vzpomíná dnes osmapadesátiletá žena.

Život s novou ledvinou pro ni i po třiceti letech představuje hlavně svobodu. „Můžu všude bez přemýšlení o tom, jestli tam bude možnost dialýzy. Tu jsem opravdu nesnášela. Po transplantaci mi začal v podstatě nový život, který je úžasný. Já se jen mohu modlit, aby to tak ještě dlouhou dobu vydrželo,“ usmívá se Helena Šišmová, která má syna a s manželem je již 37 let.

Kluci mě nezajímali, popisuje pacientka z Karviné

Lada Temelová z Petrovic u Karviné absolvovala úspěšnou transplantaci ledviny v listopadu stejného roku. „Nemocná jsem byla od svých pěti let, kdy jsem prodělala spálu, jejíž léčba se bohužel zanedbala a přestaly mi postupně fungovat ledviny. Nejdřív jedna a potom i druhá. Od té doby byl pro mě život jedno velké trápení. Jako mladé holce mi bylo neustále špatně, byla jsem závislá na přístrojích, kluci mě nezajímali,“ popisuje Lada Temelová.

Zákrok v Olomouci absolvovala ve svých 21 letech. „Pamatuji si obrovský strach, když mě vezla sanitka z Karviné dvě hodiny do nemocnice. Navíc se ten den nemohlo kvůli počasí létat a ledvina putovala zdaleka kodrcající se sanitkou. Byly to dlouhé hodiny obav. Naštěstí vše dobře dopadlo a už si vzpomínám jen na to, jak mě po probuzení všechno bolelo,“ vybavuje si dnes jednapadesátiletá žena. 

Odměnou byl nový, plnohodnotný život. „Konečně jsem mohla a můžu jíst a pít, co chci. Najednou jsem nebyla závislá na přístrojích, začala jsem chodit na diskotéky, cestovat. Vdala jsem se, mám výborného muže sportovce a skvělého syna, je to jako zázrak,“ líčí žena.

Olomouckým lékařům jsou obě ženy nesmírně vděčné. "K profesoru Zadražilovi chodím jako pacientka prakticky celý život, je to skoro jako druhé manželství,“ směje se Helena Šišmová. 

Transplantace ledviny je jedinou nadějí pro pacienty s chronickým selháním ledvin, jak se bez zásadních omezení vrátit do života. „Životnost transplantovaných ledvin se během posledních třiceti let výrazně zlepšila. Mezi lety 1986 a 1995 fungovalo jeden rok po transplantaci 87 procent transplantovaných ledvin a po pěti letech 75 procent těchto orgánů. Mezi lety 2006 a 2015 se tato čísla zvýšila na 92 procent fungujících ledvin rok po transplantaci a na 84 procent po pěti letech. V průměru transplantované ledviny přežívají 15 až 18 let. Pokud ledvina přestane pracovat, pacient se vrací na čekací listinu pro další transplantaci,“ vysvětluje profesor Josef Zadražil, někdejší přednosta III. interní kliniky a nynější děkan Lékařské fakulty Univerzity Palackého, který stál u vývoje olomouckého programu transplantací ledvin.

Odborníci z Olomouce zkouší odhalit rakovinu plic u kuřáků pomocí analýzy dechu

Tři tisíce lidí se zapojí do klinické studie zaměřené na včasné odhalení rakoviny plic pomocí analýzy vydechovaného vzduchu. Účastníky studie v následujících třech letech vyšetří odborníci z Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky transplantace, ledvina, zázrak, pacientka, Fakultní nemocnice, Olomouc, lékař, Fakultní nemocnice Olomouc, Praha, Olomoucký kraj, Karviná, Lékařská fakulta Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je to zázrak, popisuje pacientka, které olomoučtí lékaři před třiceti lety transplantovali ledvinu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.