Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V Olomouckém kraji padl další rekord, 2598 nákaz. Prostějov volá o pomoc

V Olomouckém kraji ve čtvrtek přibylo rekordních 2598 nákaz covidem. Dosavadní rekord z úterka byl překonán o 118 případů. Kritická situace je v prostějovské nemocnici, která patří mezi nejvytíženější v zemi. Brzy může dosáhnout na hranici svých kapacit.

Rovněž celý uplynulý týden byl v Olomouckém kraji v počtu nákaz rekordní. Přibylo 10 833 případů, což je nárůst o 3011 nákaz. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel kraj za poslední týden vykazuje rekordních 1718 potvrzených nákaz, uplynulý týden to bylo 1241. Prostějovsko, Olomoucko a Šumpersko jsou nejpostiženější okresy v zemi.

Prostějovská nemocnice hledá zdravotníky

Prostějovská nemocnice je na pokraji kapacit. Nyní pečuje o 82 covidových pacientů, 10 je ve vážném stavu, z toho 8 vyžaduje podporu umělé plicní ventilace. 

"Současná situace je napjatá. Jsme na hraně kapacity lůžek intenzivní péče a nelze vyloučit, že se brzy zaplní. Chci se obrátit s prosbou na zdravotníky z okolních ambulancí, zda by nám pomohli v současné nelehké situaci," vyzval předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční Jiří Ševčík.

Nemocnice již zrušila všechny plánované operace, kromě infekčního je covidovým oddělením i oddělení traumatologie, interny a LDN a další možná přijdou na řadu.

Prostějovsko je v současné době nejhorší v zemi. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel je za poslední týden potvrzeno 1898 případů covidu.

Olomoucká Fakultní nemocnice kvůli pacientům s covidem výrazně omezila plánovanou péči

Fakultní nemocnice Olomouc kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem ode dneška výrazně omezila plánovanou péči. Dotkne se to například chirurgie. Lékaři budou provádět pouze akutní a neodkladné výkony, mezi které patří i onkologické operace.

V kraji již kvůli covidu zemřelo 1888 lidí

V celém Olomouckém kraji epidemie roste již několik týdnů. Na Olomoucku je nyní 1769 a na Šumpersku 1781 nových případů na 100 tisíc obyvatel za týden. 

Přerovsko eviduje za posledních sedm dní v přepočtu 1500 případů. Přes tisíc případů se vyšplhalo i Jesenicko, kde byla dosud situace nejklidnější, v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je zde za posledních sedm dní 1151 případů.

V souvislosti s koronavirem v Olomouckém kraji dosud zemřelo 1888 lidí, což je o 79 více než před týdnem.

Padl další covidový rekord. V úterý v Olomouckém kraji přibylo 2480 nákaz

V Olomouckém kraji přibylo v úterý 2480 případů nákaz covidem, nejvíce od počátku pandemie. Dosavadní rekord, který padl minulé úterý, byl překročen o 521 případů. V přepočtu na 100 tisíc obyvatel přibylo v kraji za posledních sedm dní 1505...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky covid, rekord, pomoc, nemocnice, koronavirus, Prostějov, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, COVID-19, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., okres Prostějov, okres Šumperk, Jiří Ševčík, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji padl další rekord, 2598 nákaz. Prostějov volá o pomoc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.