Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Projekt na chytré měření těhotenské cukrovky na Jesenicku je unikátní v celé Evropě

Pilotní projekt telemedicíny pro odlehlé oblasti Jesenicka, který nedávno podpořil Olomoucký kraj, je unikátní v rámci celé Evropy. Jde o měření těhotenské cukrovky, kdy nastávající maminky nebudou muset jezdit na specializovaná pracoviště například do Olomouce, ale hladiny cukru si změří samy a výsledky dostanou odborníci.

"Projekty telemedicíny děláme v podstatě pilotně v rámci celé Evropy. Jde o to, že dojezdová vzdálenost například do olomoucké fakultní nemocnice je z okrajových částí Jesenicka obrovská. V prvním projektu jde o měření těhotenské cukrovky. Ženy si mohou hodnoty změřit samy a data odeslat a nemusí nikam jezdit," vysvětli krajský radní, starosta Dolních Studének na Šumpersku a zástupce ČR v Evropském výboru regionů Radim Sršeň (STAN).

Rozbíhá se zároveň spolupráce s praktickými lékaři na severu kraje. "Praktik bude mít například v ordinaci přístroj na kontrolu zraku, který pomocí umělé inteligence vyhodnotí data a ta bude zároveň on-line kontrolovat specialista z Olomouce," popsal Sršeň.

Pacientům na Jesenicku by již brzy mohla výrazně pomoci telemedicína

Pacientům na Jesenicku, kde je nedostatek zejména odborných lékařů, by v budoucnu mohla pomoci telemedicína. S experty by se lidé mohli spojit přes videokonference a nemuseli by cestovat na specializovaná pracoviště například do Fakultní nemocnice...

Data se budou automaticky posílat odborníkům

Počet žen, které v těhotenství trpí diabetem 1. stupně, rapidně stoupá. Olomoucký kraj podpořil nákup měřících přístrojů, které budou měřit hladinu cukru v krvi. Výsledky bude přístroj automaticky zadávat do aplikace, takže pacientka nebude muset s daty složitě manipulovat.

"Tento projekt usnadní život mnohým nastávajícím maminkám, které doteď museli dojíždět ze všech koutů kraje na pravidelné kontroly až do fakultní nemocnice. Tento projekt je jedním z pilotních projektů, které aktuálně ve spolupráci s Národním telemedicínským centrem Fakultní nemocnice Olomouc v našem kraji rozjíždíme," dodala krajská radní Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti). 

Tři sta milionů pro odlehlé regiony

Odlehlé oblasti hodlá olomoucké hejtmanství podporovat i dalšími cestami a zdaleka nejde jenom o Jesenicko, ale také o Konicko, Moravskoberounsko, Hranicko, Hanušovicko nebo Staroměstsko.

"V rámci strategie rozvoje území kraje jsme vytvořili projekt na podporu ohrožených oblastí a podařilo se nám v řadě krajských dotačních titulů pevně zakotvit kritérium, které více zohlední a zvýhodní právě žadatele o dotace z těchto území," dodal Sršeň. Pro ohrožené regiony ministerstvo pro místní rozvoj vyčlenilo asi 300 milionů korun.

V Olomouci vznikla platforma pro digitalizaci zdravotnictví, umožní přesnější diagnózu pacienta

Platforma má umožnit především snazší přístup k informacím a rychlejší zavádění medicínských poznatků do praxe. Vzájemně si v ní mají zpřístupnit data vědecké instituce, zdravotnická zařízení i komerční subjekty. Digitální inovační hub...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olk.piratistarostove.cz

Štítky telemedicína, pilotní projekt, Jeseník, těhotenská cukrovka, Fakultní nemocnice, Olomouc, projekt, okres Jeseník, Evropa, diabetes, Olomoucký kraj, Radim Sršeň, Starostové a nezávislí, Česko, Zdeňka Dvořáková Kocourková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Projekt na chytré měření těhotenské cukrovky na Jesenicku je unikátní v celé Evropě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.