Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Analýza zkumavek na běžícím páse. Fakultní nemocnice Olomouc využívá novou moderní linku

Rekonstrukcí za plného provozu prošla biochemická laboratoř ve Fakultní nemocnici Olomouc. Pracoviště má od začátku roku k dispozici automatickou linku pro analýzu vzorků krve, moče či například mozkomíšního moku. Dvacet sedm metrů dlouhou linkou projde denně na dva tisíce vzorků materiálu od pacientů, které mohou odborníci zkoumat desítkami metod.

Do prostor Oddělení klinické biochemie FN Olomouc zamíří denně tisíce vzorků přímo z nemocnice i z jiných zdravotnických zařízení v regionu. Biologický materiál pak projde automatickou linkou Aptio Automation, kterou má Fakultní nemocnice v zápůjčce od společnosti Siemens.

„Všechny procesy jsou řízeny softwarem, který komunikuje s laboratorním informačním systémem, a poskytuje tak přehled o celé laboratoři, upozorňuje obsluhu na případné problémy a chyby. Přínosem pro provoz je minimální kontakt laborantů se vzorkem a tím zvýšení jejich bezpečnosti, snížení subjektivních chyb, standardizace laboratorních procesů, zvýšení produktivity zaměstnanců a v neposlední řadě snížení nákladů,“ řekla k výhodám moderního automatického vybavení vedoucí Oddělení klinické biochemie FN Olomouc Jitka Prošková.

Rekordní počet hlasů pro sestru z olomoucké fakultní nemocnice. Dagmar Hetclová uspěla v prestižní soutěži

Nejvíce příznivců v historii prestižní soutěže Sestra roku měla v hlasování veřejnosti vrchní sestra I. interní kliniky - kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc Dagmar Hetclová. Stala se tak držitelkou titulu Sestra mého srdce a uspěla také v...

Zkumavky nejprve na lince zamíří do vstupního modulu a na pneumatický dopravníkový pás. Následně zařízení přečte jejich čárový kód a nádobky putují do jedné ze tří chlazených centrifug. V nich se během deseti minut stáčení oddělí krvinky od tekuté části krve. Poté jsou zkumavky automaticky odzátkovány a dopraveny k jednomu z připojených analyzátorů Atellica. „Do linky jsou u nás zapojeny tři biochemické analyzátory, z nichž každý má výkon 1200 fotometrických metod za hodinu a na každém lze vyšetřovat až 67 různých metod, a dva imunochemické analyzátory, každý o výkonu 440 testů za hodinu a až s 42 různými metodami,“ specifikovala vedoucí oddělení Prošková.

Po samotné analýze se provede automaticky alikvotace  tedy rozpipetování vzorku pro další analyzátory mimo linku, zatavení zkumavek fólií a jejich archivace. Do linky je zapojen i chlazený archiv pro patnáct tisíc vzorků, který umožňuje jejich automatické vyzvednutí pro případné doplňující vyšetření. U zkumavek vyzvednutých z archivu pro další použití je fólie automaticky odstraněna a zkumavky jsou dopraveny na vstupní modul. Po uplynutí požadované doby uskladnění jsou vzorky automaticky vyhozeny do odpadu.

Během příprav na umístění nové linky do budovy Fakultní nemocnice probíhala rozsáhlá rekonstrukce prostor klinické biochemie.  „Rekonstrukce probíhala za plného provozu laboratoře a ve velmi ztížených podmínkách pro personál. K instalaci linky a zaškolení personálu došlo na přelomu loňského a letošního roku a v provozu je nová linka od 18. ledna 2022,“ doplnil mluvčí fakultní nemocnice Adam Fritscher.

Stavba uzavře jeden ze vstupů na urgentní příjem Fakultní nemocnice Olomouc

Pouze přes hlavní vchod do modrého monobloku označeného písmenem A bude od pondělí pacientům k dispozici oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc. U vstupu od budovy B známé jako Franz Josef se rozběhne další etapa stavebních prací,...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, nemocnice, rekonstrukce, laboratoř, klinická biochemie, odběry, vzorky, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, Siemens

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Analýza zkumavek na běžícím páse. Fakultní nemocnice Olomouc využívá novou moderní linku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.