Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Infekce močových cest trápí i nejmenší děti, problém se může stupňovat

Nepříjemné záněty močových cest, které se mohou rozvinou do vážnějších potíží, se nevyhýbají ani kojencům či batolatům. Šternberská nemocnice hospitalizuje každý rok okolo 40 dětí, které trápí zánět ledvin. Základní prevencí je pečlivá hygienická péče a zamezení prochladnutí.

U nejmenších dětí nemusí být pro rodiče vždy jednoduché zánět močových cest rozeznat. Ten nemusí mít u malých dětí výraznější projevy a příznaky nastanou až s infekcí ledvin. „Pokud má dítě několik dní vysoké horečky a celkově chudý klinický nález, to znamená že nekašle a podobně, je potřeba vyloučit právě infekci močových cest návštěvou u lékaře. U těch nejmenších se může projevovat jen teplotou. Toto platí hlavně u kojenců a batolat, které nám samozřejmě neřeknou, co je trápí. Větší děti si už dokáží stěžovat na potíže při močení. Infekce ledvin, pokud opravdu přijdou včas, se nestihne rozvinout,“ popisuje primář dětského oddělení Nemocnice AGEL Šternberk Štěpán Malec.

Infekci močových cest znamená přítomnost bakterií v močových cestách a vylučovacích orgánech při současné odezvě organismu ve formě zánětu. U infekcí dolních močových cest neboli cystitidy dominuje pálení a řezání při močení, nutkání na močení po malých porcích. V moči se může objevit krev. V případě, že se jedná o zánět ledvin, jsou pak přítomny celkové příznaky jako horečky, bolesti zad, případně břicha, děti můžou i zvracet. „Pálení při močení může, ale nemusí být přítomno,“ podotýká Štěpán Malec.

Nemocnice Šternberk rozšířila péči pro děti. Za praktikem dojížděly i hodinu, říká primář

Modernizací prochází dětské oddělení šternberské nemocnice. Pro spádovou oblast zahrnující i Bruntálsko či Uničovsko poskytuje péči na lůžkovém oddělení i odborných ambulancích. Pro pacienty do 19 let od loňského roku funguje také ambulance...

Nejvíce jsou náchylní k infekci kojenci. Důvody, proč infekce u kojenců vznikají, jsou jednak hygienické, například nedostatečně často měněné pleny nebo se mohou projevovat důsledky různých vrozených vad močopohlavního systému. „V tomto případě je zde snadný náběh k infekci, a to i opakovaně,“ poznamenal primář v tiskové zprávě.

V případě podezření na infekci močových cest není dobré odkládat návštěvu lékaře. „Zejména malé děti se záněty ledvin hospitalizujeme. Cystitidy lze řešit ambulantně. Léčba obnáší antibiotika, při infekci ledvin je podáváme nitrožilně, dále infuzní terapii pro ‚prolití‘ ledvin a ústup infekce. Vzhledem k dodržení správného postupu je třeba před nasazením antibiotik odebrat moč na kultivaci, aby bylo jasné, s jakou bakterií dítě bojuje. Některé takzvané atypické bakterie se totiž často vyskytují u vrozených vývojových vad ledvin a močových cest. I proto se u zánětů ledvin provádí ultrazvuk břicha,“ vysvětluje primář.

Samotná léčba trvá zhruba 10 až 14 dní u zánětu ledvin, děti jsou v tomto případě v nemocnici asi tři až čtyři dny. U cystid pak terapie trvá okolo sedmi dnů. „Pokud se infekce vrací opakovaně nebo není adekvátně léčena, roste riziko trvalých následků. Zvláště pak opakované infekce na podkladě vrozených vad,“ upozorňuje Štěpán Malec.

V průběhu puberty mohou záněty trápit zejména dívky po zahájení aktivního pohlavního života. „Tomuto období se také říká ‚honeymoon‘ cystitidy. Dívky jsou náchylnější například během chladného počasí, zvláště když nejsou teple oblečeny. Obecně je třeba si dávat pozor na osobní hygienu a dostatečný pitný režim, což může být problém hlavně v létě,“ uzavřel lékař šternberské nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Skupina AGEL

Štítky Zdraví, nemoc, vyšetření, zánět močových cest, zánět ledvin, léčba, péče, hygiena, Nemocnice AGEL Šternberk, Olomoucký kraj, infekce, infekce močových cest, nefritida, Agel, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Infekce močových cest trápí i nejmenší děti, problém se může stupňovat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.