Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Rakovina prostaty či infarkt varlete. Urologové probírali závažné diagnózy na konferenci v Olomouci

Nejnovější výzkumy i možnosti léčby závažných onemocnění probíralo několik stovek odborníků z oblasti urologie na výroční konferenci v olomouckém hotelu Clarion. Mezi hlavní témata třídenního setkání patřila problematika rakoviny prostaty i takzvaného infarktu varlete. U obou stavů lékaři upozorňují na potřebu včasné diagnostiky.

Více než devět set odborníků z České republiky i zahraničí se zúčastnilo v Olomouci významné konference České urologické společnosti. Jedním z klíčových témat, kterému se zdravotníci této specializace věnují, je rakovina prostaty a vliv dědičnosti na toto onemocnění.

Podle lékařů je až deset procent případů dědičných, zasažení muži navíc karcinomem trpí dříve a nádory jsou agresivnější. Postupně se však vědcům daří odhalovat jednotlivé geny a mutace, které nemoc způsobují a jež se předávají přes generace. To by do budoucna mělo nejen pomoci varovat potenciální pacienty, ale v případě pozitivního nálezu zvolit tu nejúčinnější léčbu podle jednotlivých genů.

Jesenická nemocnice má supermoderní CT za dvacet milionů. Vyšetření je rychlejší a šetrnější

Rychlejší a přesnější vyšetření, které pomůže i k záchraně života, nabízí nový supermoderní CT přístroj, který nyní začal fungovat v nemocnici v Jeseníku. Zařízení za dvacet milionů korun je zároveň díky nižší radiační zátěži šetrnější pro...

 

„Doposud jsme věděli, že u mužů, kteří mají dva a více přímých příbuzných, kteří rakovinou prostaty onemocněli, je vysoká pravděpodobnost výskytu jak u nich, tak u dalších potomků. Teď se nám postupně daří odhalovat jednotlivé geny a jejich mutace, které tuto nemoc způsobují,“ říká Marek Babjuk, děkan 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Jedním z těchto genů je podle něj takzvaný BRCA2 gen, jehož mutace u žen způsobuje rakovinu prsu. „Bohužel u rakoviny prostaty není situace tak jednoznačná. Genů, které se mohou s rakovinou pojit je více. Co však víme je, že u pacientů, kteří mají onemocnění ‚v rodině‘ se rakovina může objevit výrazně dříve, už mezi čtyřicátým a padesátým rokem. A zpravidla bývá nádor i agresivnější, což znemožňuje běžný léčebný postup,“ vysvětluje profesor Babjuk v tiskové zprávě.

Nová šance u vzácných nádorů oka: Onkologové z FN Olomouc podávají pacientce inovativní léčbu

Pouze šest lidí z milionu postihuje velmi vzácné onkologické onemocnění cévnatky oka, olomoucká fakultní nemocnice jako první v republice poskytla pacientce vysoce inovativní léčbu. Imunoterapie může výrazně utlumit průběh nemoci a prodloužit...

 

Lékaři v rané fázi nádoru zpravidla pozorují pacienta a změny jeho nádoru. Testování na přítomnost specifických genů z krve je podle odborníků stále v začátcích, nicméně do budoucna podle nich bude hrát v boji s rakovinou prostaty obrovskou roli. „Známá přítomnost mutací již nyní ovlivňuje naše rozhodnutí u nálezu ohraničeného na prostatu. Existují již také některé formy cílené léčby pokročilého onemocnění, které jsou u pacientů s prokázanými mutacemi velmi účinné. Předpokládáme, že se tyto možnosti budou dále rozšiřovat. I proto je důležité, aby muži s výskytem onemocnění v rodině nepodceňovali prevenci a umožnili tak lékařům včas zasáhnout,“ nabádá Marek Babjuk v souvislosti s diagnózou, kterou si ročně v tuzemsku vyslechne přibližně osm tisíc mužů.

Infarkt varlete může způsobit neplodnost

Tématický blok dětské urologie se na konferenci zaměřil mimo jiné na potíže z dospívání, které mohou způsobit i neplodnost. Jedná se o křečové žíly na varleti či o torzi varlete, kterou odborníci přirovnávají k infarktu. Právě tento stav musí lékaři operativně řešit do čtyř až šesti hodin po vzniku potíží, jinak varle kvůli neprokrvení odumírá.

„Neplodnost mužů má často původ už v dětství a dále v dospívání, kdy se chlapecké tělo začíná měnit. Pohlavní ústrojí roste, vyplavuje se více hormonů, a mladým mužům tak hrozí řada nemocí, se kterými se před pubertou zpravidla nesetkáváme,“ říká Radim Kočvara z Všeobecné fakultní nemocnice Praha, který se specializuje na dětskou urologii.

Pryč z kolonky neošetřitelní. V Olomouci chtějí pomoct autistickým pacientům nejen s panikou u zubaře

Mimořádnou obtíž představuje ošetření u zubaře pro osoby s poruchou autistického spektra, trable při péči o tyto pacienty se snaží minimalizovat odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc i organizace Jdeme autistům naproti. Vznikla tak specifická...

Častou nemocí je podle dětského urologa Marcela Drlíka takzvaná varikokéla, neboli křečové žíly na varleti, kterou trpí každý šestý až sedmý chlapec. Nemoc nejčastěji diagnostikuje pediatr, nahmatat si ji ale mohou i sami pacienti. „Tyto rozšířené žíly jsou přeplněny hromadící se krví a asi u dvaceti procent dospívajících vede onemocnění k poruše funkce varlete takového stupně, že tito chlapci mají později problémy s plodností. Naší snahou je rizikové pacienty identifikovat a léčit dříve než v dospělosti,“ vysvětluje Marcel Drlík z Všeobecné fakultní nemocnice Praha.

Nebezpečná a velmi bolestivá je také torze semenného provazce, kterou urologové přirovnávají k infarktu varlete. Varle se v šourku otočí kolem své osy, tím se zaškrtí jeho cévy a přeruší se přísun krve. „Chlapec ucítí náhlou a silnou bolest v šourku či v třísle. Typicky se tak stane po fyzické aktivitě, při skoku do studené vody nebo v noci, kdy chlapce bolest probudí. Je nutné jet ihned na urologii, kde lékař varle chirurgicky ‚rozmotá‘. Pokud k operaci nedojde do čtyř až šesti hodin po začátku potíží, šance na záchranu varlete rychle klesá. U těch, kteří přijdou pozdě, dojde k nevratným změnám a varle odumře. Každá minuta je v tomto případě zásadní, podobně jako u infarktu,“ popisuje lékař Marcel Drlík.

Odborníci se shodují na tom, že zatímco dospívající dívky jsou v pubertě pod dohledem gynekologa, chlapci tuto možnost nemají. Z toho důvodu je u nich prevence rozvoje urologických nemocí obtížnější, výjimkou není stud a dlouhodobé skrývání zdravotních problémů. „Základní informace o samovyšetření a rizicích urologických nemocí by proto měl chlapcům sdělit pediatr,“ říká profesor Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká urologická společnost

Štítky Zdraví, nemoc, urologie, rakovina prostaty, léčba, genetika, dospívání, neplodnost, pediatrie, konference, Olomouc, varle, infarkt, Marek Babjuk, Marcel Drlík, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Česko, Praha, Radim Kočvara

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakovina prostaty či infarkt varlete. Urologové probírali závažné diagnózy na konferenci v Olomouci  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.