Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ideální výživa pro nejmenší miminka: olomoucká nemocnice využívá analyzátor mateřského mléka

Další vylepšení péče o nejmenší děti umožňuje na novorozeneckém oddělení Fakultní nemocnice Olomouc nový analyzátor mateřského mléka. Technologie umožňuje rozbor nutričních hodnot zjištěných ve vzorku a zdravotníci mohou pro malá miminka připravit výživu přesně podle jejich individuálních potřeb.

Mateřské mléko je důležité pro optimální růst a vývoj donošených dětí, ovšem ještě větší je jeho význam u předčasně narozených dětí. Snižuje riziko onemocnění a zlepšuje duševní a fyzický vývoj dítěte. S optimálním složením výživy pomáhá v největším zdravotnickém zařízení na střední Moravě analyzátor mateřského mléka.

FOTOGALERIE: Loučení s nejstarší budovou olomoucké nemocnice. Nahradí ji superpavilon za čtyři miliardy

Před sto dvaceti sedmi lety se tehdy nová budova olomoucké nemocnice dočkala slavnostního vysvěcení a začala sloužit zdravotníkům a nemocným lidem. Za několik měsíců už po dominantě areálu Fakultní nemocnice Olomouc zbydou jen fotky, videa a...

„Díky analyzátoru jsme schopni detailně zjistit vlastnosti a složení konkrétního mateřského mléka, kolik obsahuje tuku, bílkovin a sacharidů. Umožňuje také stanovit energetický obsah analyzovaného vzorku. A protože máme současně detailní údaje o zdravotním stavu dítěte, můžeme následně nastavit nejlepší nutriční hodnoty pro novorozence, který jej má přijmout,“ vysvětluje v tiskové zprávě zástupce primáře Novorozeneckého oddělení Vladimír Mišuth a dodává, že do mateřského mléka je pak možné doplňovat konkrétní živiny.

Analyzátor určí složení mléka během 60 vteřin, potřeba je pouze jeden až tři mililitry mateřského mléka. „Výsledky se okamžitě zobrazují na digitálním displeji a zdravotníci si je mohou vytisknout, přenést do počítače nebo USB zařízení,“ podotýká mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Analyzátor mateřského mléka není jedinou novinkou na Novorozeneckém oddělení FN Olomouc. Přímo v inkubátorech již několik týdnů miminkům pomáhá také dávkovač kyslíku. „Permanentně kontroluje stav dítěte a snímá jeho saturaci kyslíkem. Pokud je okysličení nedostatečné, doplní ihned potřebné množství kyslíku,“ popisuje princip fungování přístroje Vladimír Mišuth.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, děti, novorozenec, miminko, mateřské mléko, analyzátor mléka, novorozenecká klinika, porodnice, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ideální výživa pro nejmenší miminka: olomoucká nemocnice využívá analyzátor mateřského mléka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.