Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Olomoucká fakultní nemocnice zahájila provoz infekčního oddělení. V plánu je i nová klinika

Až osmnáct pacientů s nakažlivými onemocněními může začátku letošního roku hospitalizovat nové infekční oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Zdravotníci z tohoto pracoviště jsou připraveni pečovat o pacienty, které trápí akutní i chronické infekční choroby. Dvě ambulance a lůžková část se nyní nachází ve třech různých budovách, v budoucnu by pak měla vzniknout samostatná infekční klinika v novostavbě s označením F.

Ještě donedávna bylo pacientům z Olomouckého kraje trpícím infekčními chorobami k dispozici pouze specializované oddělení Nemocnice Prostějov. Od začátku letošního roku se tato situace změnila. Infekční oddělení totiž otevřela také Fakultní nemocnice Olomouc.

VIDEO: Medaile s císařovnou Sisi i dobové plány. Demolice budovy v olomoucké nemocnici přinesla překvapivý objev

Když při postupné demolici nejstarší budovy Fakultní nemocnice Olomouc pracovníci opatrně vybourávali ze zdi mramorovou pamětní desku, čekal na ně nečekaný objev. Ve stěně stavby přezdívané Franz Josef byla ukrytá časová schránka z roku 1896, kdy...

Infekční oddělení FN Olomouc sídlí aktuálně z kapacitních důvodů ve třech různých budovách. Ty se ale nacházejí nedaleko sebe v centrální části areálu olomoucké fakultní nemocnice. „Lůžková část je umístěna v budově D, akutní ambulance v modrém monobloku A nad Oddělením urgentního příjmu a chronická ambulance společně s administrativním centrem oddělení v pavilonu H2 vedle Centra pro léčbu bolesti,“ vysvětluje mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Celkově na Infekčním oddělení slouží šest lékařů, devět zdravotních sester, tři sanitáři a jedna administrativní pracovnice. Hospitalizovaným pacientům je k dispozici osmnáct lůžek na devíti dvoulůžkových pokojích, z toho čtyři pokoje jsou kompletně vybaveny hepafiltry. „Každý z pokojů má kompletní sociální zázemí, ke komfortu pacientů přispívají mimo jiné i televize či balkony na všech pokojích,“ doplňuje v tiskové zprávě mlvučí.

„Díky výborné spolupráci s prostějovskou nemocnicí jsme byli doposud schopni pokrývat potřeby lidí s infekčními diagnózami prostřednictvím tamního specializovaného oddělení. Nejen covidová epidemie v předchozích letech nám však ukázala potřebnost zřízení vlastního infekčního pracoviště i v rámci naší spádové nemocnice. Začínáme v menším formátu samostatným oddělením, do budoucna je však plánován vznik celé komplexní kliniky, která bude umístěna v připravované novostavbě budovy F,“ poodhaluje plány Fakultní nemocnice Olomouc její ředitel Roman Havlík.

Fakultní nemocnice otevřela ordinaci praktického lékaře. Registruje nové pacienty

O ordinaci praktického lékaře se od února rozšířilo portfolio zdravotnických služeb olomoucké fakultní nemocnice. Nová ambulance sídlí v budově alergologie a přijímá do péče pacienty z řad zaměstnanců nemocnice i široké veřejnosti. Projekt...

V lednu otevřené Infekční oddělení FN Olomouc poskytuje včasnou diagnostiku a léčbu přenosných nemocí a také odborné poradní služby ostatním zdravotnickým pracovištím nemocnice. Podílí se rovněž na hlášení zjištěných případů přenosných nemocí i podezření na ně krajské hygienické stanici a sleduje výskyt infekčních nemocí v Olomouckém kraji. Oddělení funguje v nepřetržitém čtyřiadvacetihodinovém režimu pro všechna akutní vyšetření a příjmy. „Co se ambulantní péče týká, v naší akutní ambulanci v budově A pečujeme o pacienty, u nichž je vysoké riziko dalšího přenosu infekce. Zde vyšetření klienti podle výsledků buď zůstávají hospitalizováni na našem oddělení, nebo v případě nepotvrzení infekce odcházejí domů,“ říká primářka Infekčního oddělení FN Olomouc Jana Kleinerová.

Pacienti se v případě neakutních stavů mohou také objednávat v pracovní dny mezi 9. až 12. hodinou telefonicky na čísle 588 446 464.  „Do chronické ambulance v pavilonu H2 jsou odesíláni praktickými lékaři pacienti s dlouhodobými problémy způsobenými například žloutenkou, infekční mononukleózou či boreliózou. V rámci naší činnosti samozřejmě spolupracujeme s dalšími pracovišti naší nemocnice či jinými zdravotnickými zařízeními. Praktičtí lékaři i specialisté nás mohou vždy kontaktovat s žádostmi o konzultace. Vzájemná spolupráce je v našem oboru zcela nezbytná, tak jako my poskytujeme pomoc jiným, tak také naopak můžeme potřebovat pomoci například v situacích, kdy naše lůžková kapacita nebude dostačovat,“ dodává primářka Kleinerová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice, oddělení, infekční, infekční oddělení, FN Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká fakultní nemocnice zahájila provoz infekčního oddělení. V plánu je i nová klinika  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.