Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: Olomoucká fakultní nemocnice má novou technologii, která vytvoří 3D model plic. Odhalí i nejmenší nádory

Olomoucká nemocnice jako první v republice začala používat nejnovější systém elektromagnetické navigační bronchoskopie (ENB). Nová technologie umožní lékařům snáze vyšetřit plicní ložiska nejasného původu v nedostupných částech. Sofistikovaný software jim totiž vytvoří 3D model plic, který poslouží jako navigace přímo na potřebné místo.

Lékaři dosud k vyšetření ložisek v periferních částech plic nejčastěji používali radiální ultrazvuk nebo skiaskopii. „Jejich nevýhodou je, že u nich nejsou k dispozici řiditelné sondy a instrumentária a kvůli tomu se v řadě případů nedaří proniknout dýchacími cestami přímo k ložisku a provést cílený odběr z této léze,“ vysvětlil v tiskové zprávě přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy olomoucké nemocnice Petr Jakubec.

Nový navigační systém začala olomoucká fakultní nemocnice používat jako první u nás. Systém je podle Jakubce přesnější. „V minulosti jsme měli k dispozici i původní generaci přístroje, ale ten současný je mnohem pokročilejší, důmyslnější a efektivnější,“ vysvětlil.

Nová magnetická rezonance ve Šternberku: důležité vyšetření bude v regionu dostupnější

Nové pracoviště magnetické rezonance bude od dubna k dispozici pacientům ve šternberské nemocnici. Zdravotníci zde špičkovou technologií vyšetří až dva tisíce lidí ročně, kteří v současnosti musejí dojíždět do vzdálenějších zdravotnických...

Systém funguje na principu propojení sofistikovaného softwaru a speciální endoskopické sondy. Na CT snímku plic pacienta si lékař označí vyšetřované ložisko a software ze snímku vygeneruje 3D mapu. Na té si potom lékař vyznačí cestu až k ložisku. „Pacienta uložíme na speciální elektromagnetickou desku a na jeho tělo pak umístíme elektrody. Tím se synchronizují struktury plic s jejich virtuálním obrazem a lékař se potom může na monitoru řídit předem navrženou cestou až k ložisku,“ doplnil Jakubec.

Systém je podle něj ideální v případech periferních ložisek, u kterých je jasné, že naděje na úspěšnost jiné metody vyšetření nebude vysoká. „Můžeme tak vyšetřovat i malá ložiska, která jsou zjištěna v rámci programu časného záchytu bronchogenního karcinomu probíhajícího pod záštitou ministerstva zdravotnictví,“ uzavřel přednosta plicní kliniky. Cena nového systému se pohybuje mezi 10 a 20 miliony korun. V olomoucké nemocnici ho využijí až k desítkám vyšetření ročně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc, FNOL, vyšetření, plíce, karcinom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká fakultní nemocnice má novou moderní technologii. Zlepší vyšetření plic  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.