Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Se zpracováním krve pomáhá ve FN Olomouc automatický systém. Novinku má jako první v republice

Ještě kvalitněji zpracované transfuzních přípravky mají díky trojici nových přístrojů k dispozici zdravotníci ve Fakultní nemocnici Olomouc. Systém využívají jako první tuzemské zdravotnické zařízení, v průběhu konference si jej tento týden prohlédli také odborníci z nemocnic napříč Českou republikou. Inovace pomůže specialistům při výrobě komponentů z plné krve, které jsou poté podle potřeby poskytnuty pacientům.

Odborníci z Transfuzního oddělení olomoucké fakultní nemocnice testovali nový automatický systém Reveos na zpracování darované krve od dubna, po komplexních přípravách a zvládnutí všech požadavků jsou už přístroje v ostrém provozu. „Tato fáze pro nás byla asi nejsložitější, protože systém musel projít přísnou kontrolou a validací,“ říká Alice Entrová, zástupkyně primářky Transfuzního oddělení FN Olomouc.

Krevní plasmy už jsem daroval dva velké barely, usmívá se rekordman olomouckého hasičského sboru

Hasiči Olomouckého kraje nedávno hromadně darovali krev a krevní plazmu. Celkem se zúčastnilo dvanáct příslušníků sboru, mezi nimiž byli i dva „prvňáčci“. S nimi dorazil i olomoucký rekordman Dalibor Joura, který oslavil 250. odběr.

Zařízení během přibližně dvaceti minut rozdělí plnou krev na jednotlivé složky, tedy červené krvinky, plazmu a krevní destičky. „Do přístroje je možné vložit až čtyři jednotky plné krve. Jednotlivé složky přístroj rozdělí do příslušných vaků a utěsní je. S produkty pak dále pracujeme,“ popsala pro web nemocnice vedoucí výrobního úseku Transfuzního oddělení Romana Vymětalová.

Technologickou novinku už mohli po úvodních zkušenostech specialisté z Olomouce prezentovat účastníkům 35. Olomouckých hematologických dnů. „Primáři a lékaři z transfuzních oddělení z celé České republiky, například z Ústí nad Labem, Liberce nebo Třince měli řadu dotazů. A není divu. Olomoucká transfuzka je vůbec prvním pracovištěm svého druhu v České republice, které systém pořídilo,“ podotkl mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Kromě vylepšení výsledných produktů spatřují pracovníci nemocnice hlavní výhodu nového systému ve zjednodušení procesu rozdělení krve na požadované komponenty. „Úspora času oproti tradiční metodě sice není výrazná, ale zpracování je kvalitnější a zbavíme se dlouhé řady činností, mezičlánků, které běžný způsob provázejí. A zanedbatelná není ani prostorová nenáročnost přístrojů,“ dodala lékařka Entrová z olomoucké transfuzky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, technologie, transfuzní oddělení, darování krve, krevní plazma, zpracování krve, FN Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Se zpracováním krve pomáhá ve FN Olomouc automatický systém. Novinku má jako první v republice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.