Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Olomoucká záchranka otestuje rajský plyn. Bolest tiší už po pěti nadechnutích

Ke krátkodobému utišení bolesti a zklidnění pacientů budou specialisté ze Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje v následujících měsících zkušebně využívat i plynný přípravek Serynox. Organizace si poté vyhodnotí, zda sady s oxidem dusným neboli rajským plynem zařadí i do své běžné praxe při poskytování akutní přednemocniční péče.

Ve spolupráci s dodavatelem medicinálních plynů budou zdravotníci ze dvou výjezdových základen v Olomouckém kraji testovat přípravek Serynox při přednemocniční péči o pacienty. Firma Messer Technogas zdarma zapůjčila Zdravotnické záchranné službě Olomouckého kraje (ZZS OK) čtyři speciální tašky s dvoulitrovými tlakovými lahvemi se Serynoxem, zařízením k jeho inhalaci a dalším příslušenstvím. Jednou z výhod je také skutečnost, že po důkladném proškolení mohou s touto sadou pracovat i nelékařští pracovníci záchranky.

Rychlý vůz, ale s krátkým dojezdem. Olomoucká záchranka vyhodnotila test elektromobilu

Čtvrt roku testovali záchranáři v Olomouci elektromobil Volkswagen ID.4 GTX a ověřovali možnost využití vozu s elektrickým pohonem pro ostrý provoz akutní zdravotnické pomoci. Zatímco jízdní vlastnosti potřebné pro rychlý transport na místo...

„Serynox slouží ke krátkodobé analgezii při bolestivých zákrocích nebo bolestivých stavech a je určen k inhalačnímu podání u spontánně dýchajících pacientů. V přednemocniční péči jej lze využít například ke zklidnění pacienta ještě před zajištěním žilní linky a provedením lékové analgezie nebo analgosedace, protože Serynox má velmi rychlý nástup účinku. Analgetický účinek je patrný už po čtyřech až pěti nádeších a maxima dosahuje během dvou až tří minut. Výhodou se jeví také skutečnost, že může být podán nejen u dospělých a dospívajících, ale i u dětí ve věku od jednoho měsíce věku,“ shrnul informace o základním určení přípravku s oxidem dusným Drahomír Sigmund, který v ZZS OK působí jako hlavní sestra.

Souprava pro inhalaci disponuje také dávkovacím ventilem, který množství plynu v případě použití celoobličejové masky automaticky přizpůsobuje dechové kapacitě pacienta. Serynox proudí do dýchacích cest a vstřebává se v plicích.

Pro záchranu nejmenších: olomoucký vrtulník může vzlétnout se speciálním inkubátorem

Po desetileté pauze mohou letečtí záchranáři přepravovat novorozence ve speciálním transportním inkubátoru. Pro záchranu nejmenších dětí v kritickém stavu hraje roli každá minuta. Malé pacienty nyní mohou záchranáři přepravit do nemocnice bezpečně...

„Pacienta je třeba předem instruovat, aby si držel masku na obličeji nebo náustek v ústech sám a dýchal naprosto přirozeně. Jedná se o další bezpečnostní opatření za účelem minimalizace rizika předávkování. Pokud je pacientovi z jakéhokoli důvodu podáno více přípravku Serynox, než je nezbytné, a dojde k ovlivnění bdělosti pacienta, pacient masku upustí a podávání přípravku se tím přeruší. Vdechováním okolního vzduchu účinek přípravku Serynox rychle odezní a pacient opět nabude vědomí,“ vysvětluje Drahomír Sigmund s tím, že po ukončení inhalace se účinek oxidu dusného během několika minut ztrácí.

U dětí nebo pacientů, kteří nejsou schopní pokynům porozumět a dodržovat je, se může analgetický plyn podávat pouze v asistovaném režimu, kdy zdravotník přidržuje masku a hlídá množství podaného přípravku.

„Po třech měsících proběhne vyhodnocení a vedení Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje se rozhodne, zdali a případně v jakém rozsahu, zavede nebo nezavede tuto možnost analgezie do běžného provozu poskytování přednemocniční péče,“ dodal Sigmund.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdraví, pomoc, záchranka, záchranáři, serynox, oxid dusný, bolest, zranění, Zdravotnická záchranná služba, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká záchranka otestuje rajský plyn. Bolest tiší už po pěti nadechnutích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.