Počasí dnes21 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

VIDEO: Operace mozku při vědomí pacienta. Ve FN Olomouc vykonávají takzvané AWAKE zákroky

Nepoučenému laikovi by mohla operace AWAKE přinést znepokojivou podívanou. Naskytl by se mu totiž pohled na neurochirurga, který operuje lidský mozek, přičemž pacient je při vědomí. Ve Fakultní nemocnici Olomouc přitom tento zákrok patří mezi rutinní.

Při operaci AWAKE je běžné, že neurochirurg, který se snaží odstranit mozkový nádor, operuje pacienta, který zase vede konverzaci s logopedem, prohlíží si na tabletu obrázky, zpívá anebo nahlas čte. To přitom má svůj praktický a důležitý důvod. „Lékař má díky komunikaci s pacientem během operace jistotu, že skalpelem nenaruší řečové nebo pohybové centrum,“ vysvětlil v úvodu tiskové zprávy mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher.

Zubní pohotovost ve FN Olomouc omezuje provoz. Prostor dostanou jen velmi akutní stavy

Lékařská zubní pohotovost v olomoucké fakultní nemocnici omezuje svůj provoz v určité dny v období od července do září. Děje se tak kvůli personálním důvodům. Dostat by se mělo pouze na velmi akutní zubařské zákroky. Omezení začíná platit dnes.

Specifický druh operace zavedli lékaři do praxe zhruba na přelomu tisíciletí. „Bylo to u pacientů, kteří měli nádory lokalizované v řečových oblastech, tedy v místech, u nichž nelze ověřit, zda nedochází k jejich poškození, pokud je pacient v celkové anestezii,“ vysvětlil smysl operace Ondřej Kalita, který vede specializovaný tým na Neurochirurgické klinice Fakultní nemocnice Olomouc.

Krom nádorů u řečového centra touto metodou začali lékaři operovat i nádory u motorických center. „V celkové anestezii jsme totiž schopní monitorovat jen hrubé pohyby, zatímco jemné pohyby typu hry na hudební nástroj nebo práce se šroubovákem nikoliv. Zda jsou funkční, si můžeme ověřit jen za bdělého stavu,“ objasnil lékař.

Zákrok tak necílí pouze na zachování života pacienta, ale na zlepšení jeho kvality a měl by pomoct mu vrátit se do práce, ke svým koníčkům a byl schopný komunikovat. Operace navíc přináší i jeden další benefit. „Pokud operatér naprosto přesně ví, v jaké místě mozkové tkáně pracuje, může si dovolit větší radikalitu zákroku. Takže na jedné straně je dopad na kvalitu života, na druhé pak naše možnost postupovat dál a přesněji při odstraňování nádoru,“ navázal Kalita.

Pro kratší čekání. Klinika ústní a obličejové chirurgie FN Olomouc spustí možnost objednání termínů

Doba strávená v čekárně značně vytížené Kliniky ústní, čelistní a obličejové chirurgie ve Fakultní nemocnice Olomouc by mohla být pro některé pacienty kratší. Specializované pracoviště začne od 10. července klienty nově objednávat k vyšetření na...

Tým odborníků z různých medicínských oborů

Krom dvou neurochirurgů se na zákroku podílí početný tým odborníků z různých medicínských oborů. Mimo hlavního operatéra a asistenta sehrává důležitou roli anesteziolog, logoped a biomedicínský inženýr. Anesteziolog musí pomocí léků snížit napětí a stres, jelikož si pacient uvědomí, že má „otevřenou hlavu“. „Pacient v té chvíli není v úplně bdělém stavu, je lehce obluzený. To se může projevit například mnohomluvností a euforií, ale hlavně jej nesmí nic bolet,“ popsal lékař stav pacientů při operaci.

Nezbytná je také pomoc logopeda. Ten se jednak podílí na přípravě pacienta na zákrok, také ale komunikuje s pacientem přímo v průběhu operace. Před operací si totiž připraví sadu testů, pomocí kterých kontroluje pacientův stav a schopnosti. Zároveň je logoped první, kdo na případný problém upozorňuje.

Biomedicínský inženýr zase připravuje plán operace a zpracovává výsledky z magnetické rezonance, která je taktéž součástí přípravy na zákrok. Výsledkem rezonance je třírozměrný model, ze kterého poté operatéři vychází.

Zahradníci začali vysazovat ornamentální záhony na Floře. Letos je zdržel nedostatek rostlin

Olomoucké výstaviště Flora rozkvete téměř čtyřmi tisíci květy, které zahradníci zasadí při obnově ornamentálních záhonů, a to v centrální části Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech. Jarní tulipány tak nahradí letničky a kobercové a solitérní...

Celkově stráví lékaři s pacientem na sále kolem pěti hodin. Delší čas ale podle Kality zabere polohování pacienta. Ten musí být v co nejpohodlnější poloze pro komunikaci s logopedem, nesmí jej nic tlačit, musí vidět na tablet určený k testování. Samotný zákrok by neměl trvat déle než tři hodiny. „Po třech hodinách začíná být i pacient hodně unavený a objevují se chyby z únavy. Nevíme potom, co jsme způsobili my a co zapříčinila únava. Pak pacienta opět uspíme a dokončíme operaci,“ doplnil lékař.

Operací ale práce lékařů nekončí. Hned další den jde pacient na další magnetickou rezonanci, která ukáže, jak moc byli lékaři radikální a jestli se podařilo nádor odstranit kompletně. Pokud se při zákroku nepodařilo nádor odstranit, řešení stále existuje.

Ačkoliv lidský mozek nemá schopnost regenerace, má možnost plasticity. „To znamená, že mozek je schopen se přestavit ve svých spojích, synapsích tak, že pokud se k operovanému místu po nějaké době vrátíme, existuje možnost, že problém už v daném místě nebude a my se můžeme znovu pokusit nádor odstranit,“ poznamenal Kalita.

Velkomoravskou přiškrtí částečná uzavírka. Uprostřed průtahu Olomoucí se bude do konce prázdnin měnit zábradlí

V průběhu prázdnin čeká řidiče v Olomouci dopravní omezení také na Velkomoravské ulici, tedy jedné z nejfrekventovanějších silnic ve městě. Ve středovém pásu rušného průtahu bude odborná firma do konce srpna měnit bezpečnostní zábradlí, řidiči...

Lékař poznamenal, že jsou obrovské rozdíly mezi jednotlivými pacienty, kdy u jednoho pacienta může mít jedno specifické místo v mozku obrovský význam, u toho druhého však nikoliv. Zároveň dodal, že obrovské rozdíly jsou i mezi ženským a mužským mozkem. „Tyto rozdíly jsou vědecky zkomuentované a statisticky zpracované. Co si můžeme dovolit u žen díky tomu, že propojení mozku a schopnosti řečových center je mnohem vyšší než u mužů, si u mužů dovolit nemůžeme,“ vysvětlil Kalita.

První operaci AWAKE provedli lékaři z FN Olomouc v březnu roku 2017. Každý rok provedou lékaři z neurochirurgické kliniky kolem patnácti specializovaných zákroků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Olomouc

Štítky FN Olomouc, Fakultní nemocnice, neurochirurgie, operace, AWAKE, při vědomí, operace při vědomí, operace AWAKE, zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Operace mozku při vědomí pacienta. Ve FN Olomouc vykonávají takzvané AWAKE zákroky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.