Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Komár tygrovaný se objevil v rakouském Linci. Může přenášet horečku dengue

V rakouském Linci potvrdili přítomnost komára tygrovaného. Ten má na těle charakteristické pruhy. Zvíře pochází z jihovýchodní Asie. V uplynulých letech se ale častěji objevuje na jihu Evropy. Přenášet může některé nebezpečné nemoci, mimo jiné horečku dengue.

O výskytu komára informoval hornorakouský zpravodajský server ORF.at. „Komár tygrovaný, který pochází z Asie, se nyní dostal i do Horního Rakouska. V Linci už bylo spatřeno několik exemplářů komára, který přenáší mimo jiné horečku dengue,“ uvedl web. 

Larvy podle něj žijí ve stojaté vodě, například tedy v dešťových sudech či květináčích. „Agentura pro zdraví a bezpečnost potravin proto doporučuje takové nádoby na vodu buď zakrývat, nebo je pravidelně jednou týdně vyprazdňovat,“ poradil zpravodajský server. V rybnících mají larvy přirozené predátory.

Město Linec, které se nachází asi 55 kilometrů od hranci s Českem, podle ORF nevidí ve výskytu zásadní hrozbu, ale radí lidem, aby doporučení vzali v úvahu. 

Druh původem z Asie se v posledních letech objevuje v Evropě. Zprávy o jeho výskytu přicházely v minulých letech z Francie či Itálie. V České republice byl v roce 2012 zachycen výskyt na jižní Moravě u Mikulova. O dalším výskytu informovala média v roce 2018. Komár přenáší na člověka některé nebezpečné nemoci, jako jsou horečka dengue či žlutá zimnice.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky komár, komár tygrovaný, příroda, rakousko, linec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komár tygrovaný se objevil v rakouském Linci. Může přenášet horečku dengue  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.