Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vojenská nemocnice ošetřila desítky ukrajinských bojovníků, kteří cvičí na Libavé. Je to pomoc napadené zemi

Ve Vojenské nemocnici v Olomouci již lékaři ošetřili téměř devadesát vojáků, jejichž výcvik probíhá v nedalekém vojenském újezdu Libavá. Léčba zraněných příslušníků ukrajinské armády je jedním ze způsobů, jak Česká republika pomáhá Ukrajině, která čelí ruské agresi.

Lékaři v českých vojenských nemocnicích od vpádu Ruska na Ukrajinu ošetřili 22 ukrajinských vojáků s komplikovanými a mnohočetnými zraněními, z toho pět pacientů zůstává v dlouhodobé péči. Ve Vojenské nemocnici Olomouc pak zdravotníci měli v péči také 88 vojáků, jejichž výcvik probíhá v nedalekém vojenském újezdu Libavá.

Šlo o běžná poranění, která souvisí s výcvikem, infekční onemocnění nebo akutní ošetření chrupu. Ve čtrnácti případech zdravotní stav ukrajinských vojáků, kteří často míří přímo na frontu bránit svoji zemi, vyžadoval hospitalizaci.

"Poskytnutí léčby zraněným příslušníkům ukrajinské armády je další způsob, jak můžeme pomoci válkou devastované Ukrajině. Kvalita poskytované zdravotní péče je v našich vojenských nemocnicích na vysoké úrovni a jsme rádi, že ji můžeme poskytnout mimo jiné právě těm, kteří hrdinně bojují za svou zemi," vysvětlila ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Otřesné svědectví o ruské agresi na Ukrajině přinese výstava fotografií v Olomouci. Má název Bojují i za nás

Otřesné svědectví o ruské agresi na Ukrajině přinese výstava fotografií s názvem Bojují i za nás, který začne v Olomouci. Snímky popisují strádání obyčejných lidí a statečný boj za svobodu země. Bude mezi nimi i fotografie oceněná Pulitzerovou...

Péče o ukrajinské vojáky podle ní v žádném případě neomezuje léčbu českých pacientů. Zdravotní péče je hrazená z prostředků veřejného zdravotního pojištění, protože všem vojákům Ministerstvo vnitra udělilo dočasnou ochranu. 

Vojenské nemocnice se o ukrajinské bojovníky starají na základě dohody mezi Ministerstvem obrany Ukrajiny a Ministerstvem obrany České republiky. Pacienty navrhuje ukrajinské ministerstvo, konečný výběr závisí na rozhodnutí českých lékařů. 

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojenská nemocnice Olomouc

Štítky voják, zranění, ošetření, výcvik, agrese, Rusko, Libavá, Ukrajina, Česko, nemocnice, Olomouc, Vojenská nemocnice Olomouc, Ministerstvo obrany České republiky, Jana Černochová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vojenská nemocnice ošetřila desítky ukrajinských bojovníků, kteří cvičí na Libavé. Je to pomoc napadené zemi  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.