Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Středoškoláci ušili speciální rukávky pro olomouckou nemocnici. Pomohou i onkologickým pacientům

U pacientů podstupujících dlouhodobější nitrožilní léčbu využívají také zdravotníci Fakultní nemocnice Olomouc takzvaný PICC katétr. Žilní vstup je krytý speciálním rukávkem, jehož lepší verzi zajistilo Dobrovolnické centrum nemocnice ve spolupráci se Střední školou designu a módy z Prostějova. Studenti z vhodného materiálu vyrobili zásobu rukávků, které budou pacientům sloužit několik dalších měsíců.

Periferně inzertovaný (zavedený) centrální žilní katétr neboli PICC je podle odborníků z Fakultní nemocnice Olomouc důležitým prvkem moderní medicínské péče u řady hospitalizovaných pacientů i u osob, které se přicházejí léčit ambulantně. Tenká hadička zavedená v paži slouží k podávání léků, výživy či krve a krevních derivátů. Slouží také u onkologických pacientů při aplikaci chemoterapie. Odborný tým lékařů a sester věnující se právě PICC katetrům funguje ve FN Olomouc takřka šest let.

Významnou pomůckou pro překrytí žilního vstupu jsou specifické rukávky, které usnadňují práci zdravotníkům a také pacientům každodenní život s PICC katetrem. „K překrytí sterilního krytí katetru se často používá elastický pruban, který lze zakoupit v lékárně. Podle informací PICC týmu ale z mnoha důvodů není zcela vyhovující. Příliš táhne, třepí se a musí se tedy i často měnit. Ne vždy je také dostupná vhodná velikost, kterou pacient potřebuje,“ vysvětlila koordinátorka Doborovolnického centra Marija Aleksićová.

V Dobrovolnickém centru FN Olomouc tak vznikl nápad na spolupráci se Střední školou designu a módy v Prostějově. „Nejprve jsme museli obstarat vhodné elastické materiály, z nichž se bude šít. Za poskytnutí krásných látek proto děkujeme firmě Draps a za jejich zprostředkování naší dobrovolnici Evě Gürbüz, která zajistila kontakt a předání materiálu,“ vylíčila koordinátorka Aleksićová.

Před demolicí ještě poslouží. V budově F olomoucké nemocnice vznikne Centrum zdraví a prevence

Zdravotníci Oddělení Alergologie a klinické imunologie se přestěhovali ve Fakultní nemocnici Olomouc z budovy F do nové stavby s označením G, na jejich původní působiště se následně vydali stavební dělníci a řemeslníci. Interiér letité budovy projde...

Studenti z prostějovské školy tak několik měsíců vytrvale šili rukávky a výsledkem je budoucí zvýšení komfortu pro řadu dospělých i dětských pacientů. „Za zapojení a pomoc děkujeme paní ředitelce Blance Čechové a zejména pedagožkám Daně Šramaté a Jaroslavě Sedlářové, které mají na starosti design oděvu a starají se o praktickou část výuky. Do realizace nápadu se pustily s obrovským nadšením a smyslem pro detail. Při tvorbě využily speciální šicí stroje, aby zajistili ploché švy, které nebudou způsobovat otlaky a budou tak maximálně komfortní pro pohodlné denní nošení,“ vyzdvihla Aleksićová na webu Fakultní nemocnice Olomouc s tím, že dobrovolnické centrum se se vzdělávací institucí dohodlo i na dalším pokračování spolupráce.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, PICC katetr, rukávky, dobrovolnické centrum, pomoc, podpora, dobrovolnictví, FN Olomouc, Olomouc, Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Středoškoláci ušili speciální rukávky pro olomouckou nemocnici. Pomohou i onkologickým pacientům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.