Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Umělá inteligence už zachraňuje lidské životy. Lékařům z Fakultní nemocnice pomáhá odhalit nádory tlustého střeva

Nádory tlustého střeva pomáhá lékařům z Fakultní nemocnice Olomouc rychleji a přesněji odhalovat umělá inteligence. V endoskopii proniká prakticky do všech dostupných vyšetřovacích metod a podle lékařů se tak dá bez nadsázky říct, že už pomáhá zachraňovat lidské životy.

Přední české pracoviště ve svém oboru II. interní klinika - gastroenterologická a geriatrická Fakultní nemocnice Olomouc využívá umělou inteligenci už nějaký čas. 

"Umělá inteligence proniká v našem oboru prakticky do všech vyšetřovacích metod. V běžné praxi se už využívá především v koloskopii, která je jako vyšetřovací metoda základním pilířem Národního programu screeningu kolorektálního karcinomu. Hlavní význam umělé inteligence spočívá v tom, že umí nalézt i velmi drobné polypy, které mohou uniknout endoskopistově pozornosti. A jak známo z polypů, ač ne každý musí být nutně nebezpečný, mohou vznikat smrtelně nebezpečné nádory tlustého střeva,“ konstatuje přednosta II. interní kliniky Ondřej Urban.

Právě vyhledání rizikových polypů vyžaduje velké zkušenosti lékaře, těch je však málo. Důsledkem jsou dlouhé čekací doby. "Použití AI v praxi je čistě softwarová záležitost. Endoskopista se dívá na monitor, kde mu umělá inteligence označí nalezený polyp zeleným rámečkem a zároveň spustí zvukový signál. Hlavní pomoc spočívá v tom, že na rozdíl od člověka se program nikdy neunaví, pracuje vždy stejně dobře a navíc se stále zlepšuje," podotkl Urban.

VIDEO: Šéfkuchař Paulus vařil pro zdravotníky v olomoucké nemocnici, zapsal si kariérní rekord

Běžné menu z jídelny Fakultní nemocnice Olomouc obohatil pokrm z portfolia mišelinskými hvězdami ověnčeného kuchaře Romana Pauluse. Osobnost úspěšná nejen na poli olomoucké gastronomie vařila pro zdravotníky a další pracovníky největšího...

Vedle koloskopie AI postupně vstupuje i do dalších endoskopických metod. Na II. interní klinice lékaři umělou inteligenci využívají již dva roky, toto pracoviště bylo jedním z prvních v České republice, které AI začalo rutinně využívat. 

"Prakticky už nenajdeme v našem oboru oblast, kde by pokusy s AI nebyly provedeny. Její použitím je jednoznačně rychlejší. Například se to týká informace, jaké procento povrchu střeva jsme při endoskopii viděli a kde tedy mohou být ještě skrytá rizika. Další výhodou do budoucna bude napojení AI na data z jiných oborů, takže budeme o pacientovi okamžitě vědět vše podstatné pro naši práci," uvedl docent Urban.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky umělá inteligence, rakovina, odhalení, život, tlusté střevo, lékař, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělá inteligence už zachraňuje lidské životy. Lékařům z Fakultní nemocnice pomáhá odhalit nádory tlustého střeva  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.