Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Životnost sanitky je jen šest let. Kraj se jich snaží obměnit kolem deseti ročně

Olomoucký kraj pořídil pro své zdravotnické záchranáře pět nových sanitek za dvacet milionů korun. Životnost vozidel, které k akutním případům vyráží, se pohybuje mezi čtyřmi až šesti lety. Olomoucký kraj se každý rok snaží obměnit kolem deseti vozů.

Nové sanitky zamíří na výjezdové základny do Olomouce, Prostějova, Přerova, Zábřehu a na před pár týdny otevřenou výjezdovou základnu v Kojetíně. Tam všude sanitky nahradí dosluhující vozidla, která kraj pravidelně obměňuje. „Pět nově pořízených sanitek přišlo celkem na dvacet miliónů korun,“ uvedl náměstek hejtmana pro zdravotnictví Dalibor Horák (ODS).

Podle krajského radního Iva Mareše (ODS), který dříve působil v čele Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje, se kraj snaží obměnit kolem deseti až patnácti sanitek ročně. „Vozidla záchranné služby během roku najedou více než jeden a půl milionu kilometrů, a proto je pravidelná obměna k zajištění provozu nezbytná,“ doplnil radní.

VIDEO: Zloděj při kontrole utíkal před policisty. Už za hodinu seděl ve vazební věznici v Olomouci

Hodinu po půlnoci policisté kontrolovali v Olomouci skupinku osob, přičemž vyšlo najevo, že jeden z mužů je zloděj, na kterého soud vydal zatykač. Výtečník se snažil uprchnout, po chvíli ho strážci zákona dohonili a za hodinu už seděl ve...

Pro výměnu sanitek má kraj jasná kritéria. „Evropský standard je, že to auto za čtyři až šest let stáří ujede kolem 220 tisíc kilometrů,“ vysvětlil Mareš s tím, že pokud sanitka najede zmiňovaný počet kilometrů a je mezi čtyřmi až šesti lety, případně jen dovrší šesti let stáří, Olomoucký kraj jí nahradí úplně novou.

Ačkoliv staré, vyřazené vozy záchranáři nevyužijí, svou službu odvedou na dalších pracovištích. „Prioritou je, že by se vyřazené sanitky měly dostat ke zdravotnickým zařízením. My ty ojeté sanitky darujeme třeba Fakultní nemocnici Olomouc, vojenské nemocnici, teď budeme darovat do jesenické nemocnice,“ pokračoval radní s tím, že v nemocnicích využívají vozidla jako převozové, například mezi klinikami, a nečelí už tak velkému vytížení.

Nové sanitky jsou první várkou z celkem čtrnácti vysoutěžených vozidel. Zbývajících devět by měl kraj převzít na jaře příštího roku. „Nová sanitní vozidla jsou mimo jiné vybavena novými transportními nosítky, transportními křesly se zvýšenou nosností, transportními plicní ventilátory nejvyšší třídy a elektrickými odsávacími pumpami s uzavřeným systémem odsávání,“ popsala v tiskové zprávě výbavu sanitek mluvčí ZZS Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Krom toho mají vozidla vestavěné germicidní lampy s nepřímým účinkem. Ty dezinfikují vzduch uvnitř vozidel při a po převozu pacientů s infekčním onemocněním.

Uhlí je na ústupu a Češi prodávají méně elektřiny, všimli si experti

Na výrobu elektřiny se letos v České republice, stejně jako v celé Evropě, spálilo výrazně méně uhlí než loni. Důvodem je pokles spotřeby elektřiny a také návrat k většímu využití zemního plynu. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti EGÚ...

Narůstající počet a modernizace vybavení má ale vliv na hmotnost sanitek, což je předmětem diskuzí záchranných složek už roky. Pokud by totiž sanitky překročily hmotnost 3,5 tuny, je potřeba pro její řízení mít řidičský průkaz kategorie C.

Podle Mareše zatím většina vozidel, kterými záchranka disponuje, se stále řadí do skupiny vozidel pod 3,5 tuny. „Skutečně počítáme, že do dvou nebo do tří let se ze sanitek stanou ‚céčková‘ auta,“ navázal. Doplnil ale, že na tuto situaci je vedení místní záchranářské služby připraveno a téměř všichni její řidiči příslušnou skupinu mají.

Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje v současnosti disponuje 52 záchranářskými vozidly s nosítky a šesti sanitními vozidly v systému randez vous (RV). K využití má také dva speciální vozy pro ošetření a transport pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc, které je potřeba speciálně izolovat od zasahujících zdravotníků i okolí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky ZZS Olomouckého kraje, sanitky, modernizace, obměna, záchranářská služba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Životnost sanitky je jen šest let. Kraj se jich snaží obměnit kolem deseti ročně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.