Na podzim vaří šéfové. Tak zní název projektu, díky kterému mohli zaměstnanci Fakultní nemocnice Olomouc ochutnat menu připravená renomovanými kuchaři z Olomouce. Po Romanu Paulusovi a Přemkovi Forejtovi zavítal do nemocniční kuchyně Jaroslav Klár.
Tento týden vyvrcholila akce Na podzim vaří Šéfové. Známí šéfkuchaři z Olomouce se vystřídali v nemocniční kuchyni a připravili pro zaměstnance Fakultní nemocnice Olomouc vlastní menu. Po Romanu Paulusovi a Přemkovi Forejtovi vařil pro nemocniční personál Jaroslav Klár.
Klár za svou třicetiletou kariéru otevřel několik vyhlášených restaurací. Mezi ně patří Lobster Family Restaurant, Penzion U Hradu Šternberk. V tuhle dobu vaří v Šemberově ulici v podniku Bistro Nro 66.
Sobota, 18. listopadu 2023, 06:34
Antibiotika ovlivňují nejen pacienty, ale mají významný přesah do společnosti a prostředí, zejména v souvislosti s epidemiologickou bezpečností. Na důležitost antibiotik i opatrnost jejich aplikování poukazují i lékaři z prostějovské nemocnice.
„Milovník francouzské, japonské nebo italské kuchyně, který rád svou lásku k řemeslu předává mladším generacím kuchařů, pro zaměstnance nemocnice připravil dva pokrmy – variantu s masem a bezmasou. Konkrétně hovězí po burgundsku s bramborovou kaší a krémové dýňové risotto s karamelizovanými ořechy, zázvorem, pomerančem a parmezánem,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Podle mluvčího uvařil Klár s kolektivem stravovacího provozu FN Olomouc 3 100 obědů.
„Ráno jsme si dali kafe a zákusek, rozdělili si úkoly a vrhli se na vaření,“ začal s úsměvem Klár. „Máte tu moc milý a usměvavý personál. Bylo to moc fajn a připadalo mi to jako bych byl normálně v práci kekoliv jinde,“ popsal atmosféru šéfkuchař. Jídla zaměstnancům osobně vydával spolu s ředitelem nemocnice Romanem Havlíkem.
Návštěvy kuchařů byly zážitkem nejen pro zdravotnické zaměstnance, ale především pro pracovníky nemocniční jídelny. „Kuchaři nás pozvali do svých provozů, takže jsme se s nimi před každým vařením u nás seznámili a ta spolupráce byla potom jednodušší a příjemnější. Řekli jsme si, co od toho očekáváme a hned jsme si to i vyzkoušeli,“ vysvětlila šéfkuchařka nemocniční jídelny Simona Grigárková. „Během projektu se celý náš kolektiv semkl a tato zkušenost nás stmelila,“ ocenila Grigárková jeden z velkých přínosů projektu.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.