Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Lékaři v Prostějově využívají novou metodu pro detekci zhoubného nádoru prsu. Pomohli již dvaceti pacientkám

Novou metodu pro detekci zhoubného nádoru prsu a spádových lymfatických uzlin nyní využívají lékaři v prostějovské nemocnici. Některé nádorové změny nemusí žena ani rozpoznat, nová metoda umožňuje takový nádor před chirurgickým odstranění označit.

"Standardně jsou používány různé metody jako barvivo, drátek, klip, iodová zrna. Každá z těchto metod má své nevýhody. Na našem pracovišti jsme zavedli značení zhoubných lézí pomocí magnetického zrna, což je kovový marker o velikosti pět krát jeden milimetr, který se v lokální anestezii zavede do prsní tkáně s nádorem. Pomocí speciálního detektoru na principu magnetického pole je toto zrno lokalizováno a označený nádor je následně odstraněn," popsala lékařka chirurgického oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Barbora Otčenášková.

Ve většině případů léčby zhoubných nádorů prsu se provádí biopsie lymfatických uzlin, díky detekci sondou Sentimag a využití nejmodernější metody značení uzlin magnetickou látkou nyní operatér snadněji lokalizuje uzlinu, která má klíčový význam pro postup operace. 

"Nově využívaná metoda má nesporně velkou výhodu v tom, že se do těla neaplikuje radioaktivní látka, ale magnetická, která obsahuje nanočástice oxidu železa, které jsou tělu vlastní. Této metody jsme na našem pracovišti využili nově již u dvaceti pacientek," dodala Otčenášková.

V Olomouci vzniklo centrum léčby rakoviny plic. Riziko roste při dvaceti cigaretách denně po dobu dvaceti let

V Olomouci vzniklo Centrum vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče. V tuzemsku na rakovinu plic onemocní přibližně 6600 lidí a téměř 5400 zemře. Klíčové je podchytit tuto zákeřnou chorobu včas. Preventivní program je určený pro ty, kteří...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AGEL

Štítky rakovina, prso, žena, nádor, detekce, metoda, nemocnice, lékař, Prostějov, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři v Prostějově využívají novou metodu pro detekci zhoubného nádoru prsu. Pomohli již dvaceti pacientkám  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.