Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Omezení lékařské péče v Olomouckém kraji se nekoná. Stávku lékařů se podařilo odvrátit

Od pátku měly nemocnice po celé republice omezit provoz kvůli stávce lékařů. Ačkoliv některé nemocnice hlásily omezování plánovaných operací a další péče, v Olomouckém kraji se stávka projevit takřka neměla.

Lékaři po celé republice vyhlásili stávku, protože nesouhlasí s příliš velkým počtem přesčasů. Zatímco některé nemocnice v republice hlásily znatelné omezení zdravotnické péče, pacienty v celém Olomouckém kraji čekalo omezení pouze v jednotkách případů.

Chřipka udeřila. Počet nemocných se v Olomouckém kraji za poslední týden více než zdvojnásobil

Více než dvojnásobný nárůst nemocných s chřipkou zaznamenali hygienici v uplynulém týdnu v Olomouckém kraji. Celková nemocnost se pak v porovnání s předchozím týdnem zvýšila o 15 procent. V kraji je nyní 1368 případů nemocných na 100 tisíc...

Ve Fakultní nemocnici Olomouc nehodlají provoz nijak omezovat. „Veškerá péče bude ve Fakultní nemocnici Olomouc zachována v plném rozsahu,“ okomentoval situaci mluvčí FN Adam Fritscher. „Samozřejmě nemohu vyloučit jednotlivé individuální případy, ale to je úplně stejné, jako v případě chřipkové epidemie,“ pokračoval.

V případě, že by nějaké oddělení mělo svůj provoz omezit, obešlou lékaři své pacienty s informací, že přesunuli termín kontroly nebo vyšetření. „Ale to se skutečně týká individuálních případů, nestane se, že by nějaké pracoviště zavřelo,“ ujistil Fritscher.

Lékaři v šumperské nemocnici svůj provoz taktéž nemění. Podle tamní tiskové mluvčí Hany Hanke by tak akutní i plánovaná péče měla fungovat stejně, jako dosud. „Šumperská nemocnice je specifická v tom, že je to v regionu jediné lůžkové zdravotnické zařízení,“ podotkla mluvčí. „My si tu situaci uvědomujeme, a proto jsme se se všemi lékaři dohodli a našli takové řešení, abychom nemuseli nikterak omezovat jakoukoliv zdravotní péči,“ vysvětlila.

Češi jsou pro narovnání práv stejnopohlavních párů. Jen každý desátý by vynechal možnost adopce

Zhruba polovina Čechů a Češek souhlasí s úplným narovnáním práv stejnopohlavních svazků. Alespoň to vyplývá z nedávného průzkumu agentury NMS Market Research. Jen každý desátý dotázaný by z práv vynechal možnost adopce dětí. Registrované...

Omezení pouze v jednotkách případů mělo přijít v nemocnicích skupiny AGEL – v Přerově, Prostějově a Šternberku. Akutní a ambulantní péči nehodlaly nemocnice omezovat v žádném případě. Stávka se měla dotknout pouze jednotek případů na některých odděleních. Podle mluvčí Gabriely Lefendy se v celé skupině AGEL, která poskytuje zdravotnickou péči i v Moravskoslezském kraji, rozhodl stávkovat pouze zlomek lékařů. Nakonec neproběhne vůbec žádné omezení. „Po velmi intenzivních a osobních jednáních s našimi lékaři se v zařízeních skupiny AGEL podařilo dojít k dohodě i s lékaři na odděleních, kde byla situace složitější,“ vysvětlila mluvčí. 

Lékaři došli s vládou ke shodě. Po jednání ministerského předsedy Petra Fialy (ODS) s lékaři oznámil premiér pozitivní výsledek. „Lékařům a zdravotníkům jsme nabídli 9,8 miliardy na navýšení mezd na příští rok v rámci úhradové vyhlášky. Garantujeme, že tyto finanční prostředky půjdou na platy a mzdy,“ uvedl Fiala na sociální síti X. „Děkujeme panu premiérovi, že o tom s námi jednal. K odvolání protestu dojde po definitivním podpisu,“ podotkl viceprezident České lékařské komory Jan Přáda.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky stávka lékařů, Fakultní nemocnice Olomouc, AGEL, lékařská péče, stávka, omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Omezení lékařské péče v Olomouckém kraji se nekoná. Stávku lékařů se podařilo odvrátit  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.