Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

FN Olomouc se zařadila mezi evropskou špičku. Získala akreditaci k léčbě neplodnosti

Fakultní nemocnici Olomouc se podařilo získat evropskou akreditaci potřebnou k provozování léčby neplodnosti. Zařadila se tak mezi sedmnáct center v celé Evropě, které procedury provádí. FN Olomouc obdržela akreditaci jako první v České republice.

Olomouc je nově na stejném seznamu jako Vídeň, Brusel, Barcelona nebo Dublin. Místní Fakultní nemocnice je jedním ze sedmnácti center v celé Evropě, které obdržely akreditaci od Evropské společnosti pro lidskou reprodukci a embryologii (ESHRE). Ta pokrývá celé spektrum diagnostické i léčebné péče v oblasti neplodnosti. V Olomouci se jedná konkrétně o Porodnicko-gynekologickou kliniku ve FN Olomouc. Je to první a doposud jediná klinika v celé republice, která zmiňovanou akreditaci obdržela.

Jste si jistí, že vám nehrozí rakovina prostaty? Informujte se o všech možnostech včas

Rakovina prostaty je nejčastějším nádorovým onemocnění u mužů. Ročně více jak 7 500 českých mužů začne hledat řešení, jak s nemocí bojovat a jak ji porazit. Většinu mužů přitom lze vyléčit, pokud je onemocnění zjištěno včas. A protože možností...

„Obdržená akreditace prakticky znamená, že na naší klinice pokrýváme diagnostiku a léčbu neplodnosti v celé její šíři, a to takříkajíc pod jednou střechou,“ vysvětlil v tiskové zprávě přednosta kliniky Radovan Pilka. „Vedle služeb našeho Centra asistované reprodukce se na nás klientky mohou obrátit třeba také v případě léčby endometriózy či děložního myomu. Diagnostikou a léčbou poruch plodnosti se zabýváme na jednom místě až po její úspěšné ukončení, tedy nástup budoucí maminky do naší porodnice,“ doplnil lékař.

Speciální komise ESHRE letos porodnicko-gynekologickou kliniku navštívila. Přitom detailně hodnotila diagnostické a léčebné postupy na pracovišti a následně potřebnou akreditaci udělila. „Znamená to mimo jiné i to, že můžeme provádět další vzdělávání lékařů a embryologů a na poli výzkumu se úspěšně ucházet o granty ministerstva zdravotnictví,“ objasnil Pilka.

Přednosta také vyzdvihl multioborový přístup, který lékaři zaujímají v souvislosti s řešením neplodnosti. Při řešení problematiky se tak lékařský tým opírá o výsledky a zkušenosti z robotické chirurgie, případně využívají podpůrné léčby neplodnosti skrze fyzioterapeutickou či psychologickou péči.

„V Centru asistované reprodukce při Porodnicko-gynekologické klinice Fakultní nemocnice Olomouc pomáhají neplodným párům už více než 35 let. Centrum navazuje na tradice Výzkumné laboratoře lidské reprodukce, která byla založena v roce 1980. V roce 1984 se narodilo na olomoucké klinice, jako druhé v České republice, dítě počaté technikami asistované reprodukce,“ doplnil v závěru mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky FN Olomouc, akreditace ESHRE, léčba neplodnosti, porodnicko-gynekologická klinika, Fakultní nemocnice, Olomouc, zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FN Olomouc se zařadila mezi evropskou špičku. Získala akreditaci k léčbě neplodnosti  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.