Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Olomoucký da Vinci pomohl už při pěti tisících operací. Nemocnice pracuje na nákupu dalšího robota

Z významného jubilea pěti tisíc operací provedených s robotickým systémem da Vinci Xi se těší odborníci z Fakultní nemocnice Olomouc a Univerzitního robotického centra. Špičkovou technologie mohou zdravotnické týmy z oborů urologie, gynekologie, chirurgie a ORL využívat od roku 2009 a činí tak v mimořádném rozsahu. V přípravě je pořízení dalšího přístroje za desítky milionů korun, který rozšíří možnost pomoci pacientům šetrnými operačními zásahy.

Univerzitní robotické centrum při Fakultní nemocnici Olomouc se řadí mezi nejstarší a největší v České republice. „Ke špičce patří i v evropském a celosvětovém měřítku, neboť se jedná o takzvané high-volume center. Vysokou úroveň a efektivitu potvrzuje také rekordní počet provedených operací na jednom robotickém systému,“ uvedl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Zdravotnické zařízení v hanácké metropoli zvládlo v roce 2022 s využitím robota 526 výkonů, za letošek předpokládá až 550 operací. „Tato čísla značně převyšují průměry jak v České republice, tak v evropském měřítku, kde se pohybují okolo 250 až 300 operací). Centrum je v provozu prakticky každý den v pracovním týdnu. Častokrát jsou prováděny i tři výkony za den,“ upozornil mluvčí nemocnice.

Fakultní nemocnice Olomouc má špičkové pracoviště kliniky nukleární medicíny. Přišlo na 330 milionů

Nejmodernější přístrojové vybavení pro diagnostiku a léčbu zejména onkologických onemocnění poskytne pacientům nové specializované pracoviště PET/CT kliniky nukleární medicíny, které otevřela Fakultní nemocnice Olomouc. Dostavba pavilonu a...

„Pět tisíc operací od založení centra a z toho už více než pět set v letošním roce ke konci listopadu jsou vynikající čísla, která ukazují na vyzrálost roboticky asistované chirurgie v naší nemocnici. Je nesporné, že právě robotické chirurgii patří u řady operačních výkonů budoucnost. I proto nás těší, že se stále rozšiřuje spektrum takto poskytované péče,“ ocenil na webu nemocnice práci týmů chirurgů, instrumentářů, biomedicínských inženýrů a dalšího zdravotnického personálu ředitel FN Olomouc Roman Havlík.

Olomoucké centrum tvoří lékařské skupiny hned z několika klinik olomoucké fakultky, a to z Urologické kliniky, Porodnicko-gynekologická kliniky, Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku a I. chirurgické kliniky. „Jako jediné centrum v republice se zaměřuje i na akademickou sféru a provádí školení studentů. Lékařů, ale i nelékařských zdravotníků zde bylo zaučeno již několik desítek a z absolventů školení se mnohdy stali noví členové týmu,“ vyzdvihl mluvčí Fritscher.

Z benefitů víceramenného laparoskopického operačního systému těží zdravotníci a pacienti v České republice také na několika dalších pracovištích. Druhý robotický systém da Vinci čtvrté generaci uvedli letos do provozu například v Hradci Králové, přístroj vyšel na přibližně 70 milionů korun a část nákladů pokryla dotační podpora. Na koupi dalšího robota se chystá také Fakultní nemocnice Olomouc.

„Naše nemocnice si potenciál robotické chirurgie uvědomuje a trend k jejímu intenzivnějšímu využití podporuje. Proto se již delší dobu připravujeme na nákup druhého robota da Vinci Xi, který významným způsobem navýší kapacitu robotického centra a umožní tak přístup k robotické operativě i dalším zájemcům, jejichž odbornost to umožňuje. Nákup již schválila přístrojová komise a měli bychom jej mít k dispozici v horizontu dvou let,“ dodává ředitel Havlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, nemocnice, robotické operace, robot, da Vinci, robotický systém, investice, operace, Fakultní nemocnice Olomouc, FN Olomouc, Olomouc, Olomoucký kraj

Olomoucký da Vinci pomohl už při pěti tisících operací. Nemocnice pracuje na nákupu dalšího robota  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.