Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Před dvaceti lety lékaři provedli první operaci v nové nemocnici v Prostějově. Dodneška jich je už sto tisíc

Před dvaceti lety se v nové nemocnici v Prostějově uskutečnila první operace. Zdravotnické zařízení se sem přestěhovalo z opačného konce města, z klidného areálu u výpadovky na Brno. Za dvacet let nově vybudovanými operačními sály prošlo přes sto tisíc pacientů.

"Nové Centrální operační sály a centrální sterilizace byly připravovány několik týdnů dopředu, ale první ostrá sterilizace proběhla 21. prosince roku 2023 a první operace vůbec byla apendektomie u malého chlapce dne 22. prosince 2003," vzpomíná primář Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace Jiří Šťastný.

Stěhování ze starého areálu trvalo delší dobu, mezi poslední přesunutá oddělení patřilo ARO, chirurgie a chirurgická JIP, ortopedie, gynekologicko-porodnické oddělení a úplně poslední bylo den před Silvestrem interní oddělení.

"S vrchní sestrou jsme byli od počátku u stavby nové budovy, v níž se sály a sterilizace nacházejí. Účastnili jsme se kontrolních dnů stavby i kolaudací, abychom poté jak provozně, tak i organizačně zvládli přechod na nové pracoviště," podotkl Šťastný.

V nových sálech lékaři za uplynulých dvacet let provedli více než 100 tisíc operací, narodily se zde tisíce dětí. Průměrně jde o pět tisíc operací za rok, sterilizací bylo některé roky až osm tisíc. "V prostějovské nemocnici pracuji již čtyřicet let, z toho dvacet let jako vrchní sestra Centrálních operačních sálů a centrální sterilizace. Ani se snad nedá spočítat, u kolika operací jsem za svůj život byla přítomná," svěřila se vrchní sestra Věra Šimková.

Lékaři v Prostějově využívají novou metodu pro detekci zhoubného nádoru prsu. Pomohli již dvaceti pacientkám

Novou metodu pro detekci zhoubného nádoru prsu a spádových lymfatických uzlin nyní využívají lékaři v prostějovské nemocnici. Některé nádorové změny nemusí žena ani rozpoznat, nová metoda umožňuje takový nádor před chirurgickým odstranění...

Prostějovské operační sály prošly před dvěma roky rekonstrukcí, jsou plně digitalizované a klimatizované. Lékaři mají k dispozici nejmodernější technologie, laparoskopické a artroskopické věže, moderní anesteziologické přístroje, výkonné koagulační a odsávací jednotky. "Na starých operačních sálech to bylo úplně jiné. Každý obor měl přidělený svůj počet sálů a nestaral se o ostatní. V novém areálu se všechny zajišťovací a servisní služby pro operatéry centralizovaly," vysvětlil Šťastný.

Operační sály se tak staly pomyslným srdcem všech operačních oborů. "Špičkovou úroveň vytváří také tým anesteziologů, operatérů a sálových sester, kteří se dennodenně starají o životy a zdraví pacientů," dodal předseda představenstva AGEL Středomoravské nemocniční Jiří Ševčík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AGEL

Štítky operace, výročí, nová nemocnice, otevření, AGEL Středomoravská nemocniční, sterilizace, operační sál, lékař, Jiří Šťastný, Jiří Ševčík, Agel

Před dvaceti lety lékaři provedli první operaci v nové nemocnici v Prostějově. Dodneška jich je už sto tisíc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.