Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Malé životy v bezpečných rukou: FN Olomouc modernizuje výuku resuscitace novorozenců

Zástava srdce u vlastního dítěte je děsivou představou každého rodiče. Přesto je dobré se na podobné scénáře u svých dětí připravit, obzvlášť ještě v době, kdy jsou nejzranitelnější. Pro výuku, jak si v takových chvílích počínat, pořídila Fakultní nemocnice Olomouc sadu chytrých panenek.

Sadu nových resuscitačních modelů k nácviku první pomoci u novorozenců pořídila FN Olomouc pro názornější a praktičtější výuku, než byla doposud. Mají totiž možnost jejich propojení s mobilní aplikací. Sloužit budou při bezplatných kurzech pro rodiče.

„Kurzy první pomoci pro novorozence a kojence pořádáme už deset let. Navštěvují je jak budoucí rodiče, kteří se na narození miminka připravují, tak maminky a tatínci nezralých novorozenců, kteří se připravují na propuštění po dlouhé hospitalizaci do domácí péče,“ vysvětlil zástupce primáře tamního novorozeneckého oddělení Vladimír Mišuth.

I v oblasti výuky první pomoci se uplatňují moderní technologie. „Modely se dají propojit s chytrým telefonem a v mobilní aplikaci je možné sledovat správnost nácviku první pomoci. Výuka je tak názornější, rodiče vidí, jestli provádějí správně masáž srdce nebo umělé dýchání,“ doplnil lékař.

Muž si od dětství přeje obeplout svět. Na splnění snu se připravuje roky

Už jako malý chlapec se Viktor Velecký nadchl pro lodě a plavbu. Začalo to u obrázku plachetnice od dědečka, pokračovalo přes skautskou kánoi a v osmnácti letech poprvé plachtil. Jeho velkým snem je obeplout svět. Cestu si vysnil už jako dítě a...

Rodiče kurzem provází tým zkušených sestřiček. Resuscitační modely pořídila nemocnice kvůli stáří dosud používaných nácvikových figurín, které jsou podle zástupce primáře na hraně životnosti. Nemocnici stály nové panenky 54 tisíc korun a zaplatila je ze svého konta darů.

„Novorozenecké oddělení pořádá bezplatné kurzy ve dvoutýdenní periodicitě vždy v úterý,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Adam Fritscher. Přihlásit se je možné skrze webové stránky nemocnice.

„Laická první pomoc je velice důležitá, a právě znalost těchto dovedností je jedním z nezbytných předpokladů k úspěšné resuscitaci novorozence či kojence. Zástava dechu u miminek je naštěstí vzácná, na druhé straně je jak pro záchranáře, tak pro rodiče enormně zatěžující,“ sdělil Mišuth s tím, že zdravotní potíže se mohou týkat i doposud zdravých dětí a mohou mít řadu příčin.

„Právě rodič je první osobou, která může zahájit první pomoc a následně s telefonickou asistencí záchranné služby do jejího příjezdu taky pokračovat,“ zdůraznil lékař v závěru.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky FN Olomouc, resuscitace, výcvik, novorozenci, Olomouc, nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malé životy v bezpečných rukou: FN Olomouc modernizuje výuku resuscitace novorozenců  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.