Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Novorozenecké oddělení FN Olomouc prochází proměnou. Rekonstrukce se musí zvládnout za provozu

Dvouměsíční série stavebně-technických úprav se rozběhla v interiérech novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Rekonstrukce, která přinese navýšení komfortu a funkčnosti prostor pro miminka, maminky i zdravotníky, probíhá za plného provozu. Zdravotnické zařízení tak žádá o trpělivost a shovívavost.

Malé životy v bezpečných rukou: FN Olomouc modernizuje výuku resuscitace novorozenců

Zástava srdce u vlastního dítěte je děsivou představou každého rodiče. Přesto je dobré se na podobné scénáře u svých dětí připravit, obzvlášť ještě v době, kdy jsou nejzranitelnější. Pro výuku, jak si v takových chvílích počínat, pořídila...

V části budovy s označením C v areálu olomoucké fakultní nemocnice se na začátku tohoto týdne rozběhly stavební práce. Odborné firmy se pustily do komplexní rekonstrukce prostor novorozeneckého oddělení, zakázka za 4,5 milionu korun se týká nejen na první pohled viditelných změn, ale také například rozvodů elektřiny či medicinálních plynů.

„Během následujících dvou měsíců projde rekonstrukcí vlastně celé Novorozenecké oddělení. Nejprve se dotkne jednotky intenzivní a resuscitační péče. Vyměníme zde nábytek, vzniknou nové dveře, přibudou nové pracovní linky a bezdotykové, termostatické baterie, které zvýší hygienický komfort,“ popisuje stavební úpravy zástupce primáře Vladimír Mišuth s tím, že do nového by se JIRP měla nastěhovat zhruba za dva týdny.

Změny na novorozenecké klinice přinesou i lepší podmínky pro maminky předčasně narozených dětí. Součástí projektu je i nová denní místnost s potřebným zázemím. „Vzniknou i dva rodinné pokoje se čtyřmi lůžky, aby nezralé děti mohly být na pokoji s maminkami. V současnosti totiž využívají ubytovnu v areálu nemocnice nebo docházejí za dítětem z domu. V pokoji přímo na oddělení bude moci být maminka ubytovaná i na delší období, aby byl kontakt s miminkem co nejtěsnější. Bude zde i možnost monitorace vitálních funkcí s přenosem na centrální monitorovací stanici na sesterně,“ přiblížil zástupce primáře.

Pomoc pro miminka i těžce zraněné. Záchranářský vrtulník z Olomouce zvládl rekordní porci zásahů

Mimořádné vytížení absolvovali v minulém roce letečtí záchranáři v Olomouckém kraji. Ve vzduchu strávil vrtulník s volacím znakem Kryštof 9 přes 32 tisíc minut, tedy více než 530 hodin. Na pomoc lidem vzlétla helikoptéra ve 704 případech, v...

Renovací by měly projít také sanitární prostory, personál bude mít k dispozici nové pracovní linky. „Odstraněny budou i vstupní dveře na Novorozenecké oddělení a oddělení tak bude propojeno přímo s oddělením šestinedělí. Také přestěhujeme sesternu oddělení fyziologických novorozenců do nově vybavených a moderních prostor,“ řekla na webu nemocnice k dalším vylepšením vrchní sestra Jana Romanová.

Dvouměsíční rekonstrukce probíhá za podmínek plného provozu zdravotnického pracoviště, což znamená i určité nepohodlí. „Pro všechny zúčastněné strany je to náročné. Uděláme ale maximum, aby se úpravy dotkly maminek a miminek co nejméně. Věříme, že nynější úpravy přinesou zvýšený komfort a zázemí jak pro maminky předčasně narozených dětí, tak i lepší prostředí pro fyziologické novorozence,“ dodává zástupce primáře Novorozeneckého oddělení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Nemocnice, investice, stavba, rekonstrukce, novorozenecké oddělení, Fakultní nemocnice Olomouc, FN Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novorozenecké oddělení FN Olomouc prochází proměnou. Rekonstrukce se musí zvládnout za provozu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.