Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Chřipková vlna v Olomouckém kraji ještě posílila. Osmnáct lidí je v těžkém stavu v nemocnicích

Vlna chřipek v Olomouckém kraji v uplynulém týdnu zesílila, také celková nemocnost již překročila hranici dva tisíce případů na sto tisíc obyvatel. Osmnáct lidí má těžký průběh a vyžaduje intenzivní péči, převažuje chřipka typu A.

Hygienici nyní evidují 2083 případů akutních respiračních onemocnění na 100 tisíc obyvatel, což je o 3,1 procenta více než předchozí týden. Počet nemocných stoupá už čtvrtý týden v řadě.

"Nejvyšší nemocnost akutních respiračních onemocnění byla hlášena v okrese Prostějov, a to 2565 případů na 100 tisíc obyvatel, nejnižší v okrese Jeseník, kde je 1527 nemocných. Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině do pěti let, nejnižší ve věkové skupině nad 65 let," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Olomouci Markéta Koutná

V porovnání s předchozím týdnem zaznamenali hygienici také vzestup počtu chřipek, a to o 18,9 procenta. Počet nemocných je nyní 378 případů na 100 tisíc. "V aktuální sezóně respiračních infekcí k dnešnímu dni v rámci Olomouckého kraje evidujeme celkově 18 případů chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem vyžadující intenzivní péči, převažuje chřipka typu A," doplnila Koutná.

Počet onemocnění covidem-19 v kraji naopak klesl, za uplynulý týden evidují hygienici 58 nových případů tohoto onemocnění, což je o 28 případů méně než v týdnu předešlém. "K dnešnímu dni nemáme hlášen žádný hromadný výskyt tohoto onemocnění. Nejvyšší záchyt je evidován v okrese Olomouc, kde je 22 případů, následuje Přerov s 15, Šumperk s 12, Prostějov se sedmi a Jeseník se dvěma případy," podotkla mluvčí hygieniků.

Hygienici nadále apelují na to, aby lidé dodržovali prevenci, rozestupy, doporučují také vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí. "Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemoci. Dalším nástrojem prevence v předcházení komplikací, těžkému průběhu onemocnění chřipkou a covidem-19 je očkování. Zvážit tento základní nastroj prevence by měli především starší lidé a chronicky nemocní," nabádá mluvčí hygieniků.

Tramvajová trať v Hodolanech potřebuje modernizaci. Vyšla by na stovky milionů

Vedení Olomouce a olomouckého dopravního podniku se zabývá otázkou potřeby nutné rekonstrukce tramvajové trati v městských částech Hodolany, Bělidla a Pavlovičky. Bez potřebného zásahu může být úsek v provozu už jen přibližně pět let. Náklady na...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky chřipka, onemocnění, epidemie, vlna, zdraví, prevence, Olomouc, Prostějov, Jeseník, COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipková vlna v Olomouckém kraji ještě posílila. Osmnáct lidí je v těžkém stavu nemocnicích  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.