Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Vyšetření diabetického poškození zraku je v Jeseníku šetrnější a rychlejší díky speciální kameře

Vyšetření diabetického poškození zraku je od nynějška v jesenické nemocnici šetrnější a rychlejší než v minulosti. Zkoumání očního pozadí pomocí takzvané fundus kamery probíhá bez rozkapání oka a výsledky jsou k dispozici okamžitě.

Na diabetologické ambulanci v Nemocnici Jeseník nyní lékaři provádí vyšetření očního pozadí pomocí fundus kamery. Spolehlivě tak odhalí stupeň diabetického poškození zraku.

"Cílem tohoto vyšetření je odfiltrování velké části pacientů, kteří nemají žádné známky takzvané retinopatie, od vyšetření u očních lékařů. Toto vyšetření se provádí u diabetologických pacientů 1. a 2. typu. Zároveň chceme tuto službu nabídnout i praktickým lékařům, kteří mají obrovské množství pacientů s diabetem 2. typu v péči. V případě prokázání retinopatie se pacient odešle na oční vyšetření," uvedl primář interního oddělení Miroslav Zapletal.

Vyšetření je jednoduché, bezbolestné, rychlé a jednou ročně ho hradí zdravotní pojišťovna. Čekací doby jsou minimální a na rozdíl od klasického vyšetření očního pozadí je nová metoda bez rozšíření zorničky pomocí rozkapání oka. "Pacient jenom přiloží hlavu ke kameře a ta vyfotí oční pozadí bez toho, aby se oko rozkapávalo. Pacient tedy přijde a za deset minut v pořádku odchází a může třeba řídit auto,“ dodal primář.

Fundus kamera však není jediné vybavení, které nyní jesenická nemocnice pořídila. Za více než 20 milionu korun kromě kamery koupila například také operační stůl pro traumatologii, rentgenové RTG-C rameno, nové defibrilátory, transportní lehátka nebo polohovací bariatrické a dětské lůžko.

Rehabilitace s virtuální realitou. Efektivní metodu testují v Prostějově, Přerově i Šternberku

Rehabilitační procedury využívající technologii virtuální reality testují nemocnice skupiny AGEL na území Moravy a Slezska. V Olomouckém kraji ji využívají pod dohledem zdravotníků pacienti ve Šternberku, Prostějově a Přerově. Síť zdravotnických...

Ohodnoť článek

Foto AGEL

Štítky vyšetření, oko, diabetes, metoda, kamera, Jeseník, pacient, nemocnice, lékař, AGEL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyšetření diabetického poškození zraku je v Jeseníku šetrnější a rychlejší díky speciální kameře  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.