Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Olomouckém kraji rapidně roste počet případů černého kašle. Naočkujte se, vyzývají hygienici

Velký nárůst dávivého kašle evidují v poslední době hygienici v Olomouckém kraji. Zatímco za celý leden bylo deset případů, za polovinu března už je to téměř trojnásobek. Nejvíce případů je mezi mládeží, zasaženo je hlavně Olomoucko.

"Od začátku roku 2024 evidujeme nárůst dávivého kašle v Olomouckém kraji. Za prvních 11 týdnů roku evidujeme 55 případů pertuse a jedenáct případů parapertuse. Nejvíce případů bylo v okrese Olomouc, a to 27 pertuse a osm parapertuse," potvrdila mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná. Na druhém místě je Šumperk se čtrnácti případy dávivého kašle, následuje Přerov s deseti a Prostějov se čtyřmi případy.

Onemocnění zasáhlo celou populaci, nejvíce případů je však ve věkové skupině od 10 do 14 let, po ní následuje skupina od 15 do 19 let. "Nejefektivnějším nástrojem prevence proti pertusi je očkování, které je v České republice součástí očkovacího kalendáře. Vzhledem k aktuálnímu enormnímu nárůstu počtu případů doporučuje Česká vakcinologická společnost minimálně jedno přeočkování v dospělosti a v průběhu každého těhotenství," nabádá Koutná.

Lidé se mohou nemoci vyvarovat dodržování základních hygienických opatřeních, jako jsou časté mytí rukou, posílení imunitního systému, vyvážená strava, pravidelné cvičení, dostaték spánku a minimalizace stresu. "Je důležité si uvědomit, že i když jsou tato opatření účinná, nikdy není možné zcela vyloučit riziko infekce. Nicméně jejich dodržování může výrazně snížit šanci onemocnění černým kašlem," uvedla mluvčí hygieniků. 

Trend četnějšího výskytu dávivého kašle v regionu přetrvává, nejvíce nákaz je na Olomoucku

Nákazu černým neboli dávivým kašlem zaznamenali od začátku roku hygienici u pacientů napříč věkovými skupinami v Olomouckém kraji. Pokračuje tak rostoucí trend výskytu této nemoci. Nejvíce případů nahlásili zdravotníci na Olomoucku. Státní...

Původcem dávivého kašle jsou bakterie Bordetella pertusis a Bordetella parapertussis. Zpočátku se nemoc podobá nachlazení, zhruba po týdnu nastupuje záchvatovitý dráždivý, kokrhavý kašel nejčastěji v noci. Záchvaty kašle bývají provázeny dávením i zvracením. Mezi jednotlivými záchvaty může být nemocný zcela bez obtíží. Nejohroženější skupinou jsou malé děti, u nichž může mít onemocnění těžký až fatální průběh.

V Olomouckém bylo v uplynulých čtyřech letech celkem 172 případů dávivého kašle, hlavně na Olomoucku. Nejvíce případů bylo v roce 2020, kdy se počet nemocných blížil ke stovce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky černý kašel, nárůst, pacient, Olomoucký kraj, Česko, Olomouc, Šumperk, Přerov, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouckém kraji rapidně roste počet případů černého kašle. Naočkujte se, vyzývají hygienici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.