Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Trend četnějšího výskytu dávivého kašle v regionu přetrvává, nejvíce nákaz je na Olomoucku

Nákazu černým neboli dávivým kašlem zaznamenali od začátku roku hygienici u pacientů napříč věkovými skupinami v Olomouckém kraji. Pokračuje tak rostoucí trend výskytu této nemoci. Nejvíce případů nahlásili zdravotníci na Olomoucku. Státní zdravotnický ústav zdůrazňuje benefity očkování.

Dávivý kašel patří v České republice mezi povinně hlášená a dlouhodobě sledovaná infekční onemocnění. Původcem tohoto závažného akutního bakteriálního onemocnění dýchacího traktu jsou bakterie Bordetella pertusis a Bordetella parapertussis. Onemocnění, která vyvolávají, se označují jako pertuse - černý, stodenní či dávivý kašel a parapertuse. Parapertuse se vyznačuje kratší dobou trvání příznaků a většinou lehčím průběhem onemocnění.

Od začátku roku 2023 zaznamenávají hygienici zvyšující se trend výskytu dávivého kašle v kraji, který dle aktuálních dat pokračuje i v roce letošním. „V roce 2023 jsme v Olomouckém kraji evidovali celkem 139 případů dávivého kašle z toho případů 65 pertuse a 74 parapertuse, přičemž nejvyšší výskyt byl v okrese Olomouc (102), následoval Prostějov (18), Přerov (17) a Šumperk (2). V lednu 2024 jsme v kraji evidovali 15 případů onemocnění, kdy se jednalo o 10 případů pertuse a 5 parapertuse. Dle okresů bylo nejvíce případů hlášeno v Olomouci (11), následoval Prostějov (2), Přerov (1) a Šumperk (1),“ sdělila mluvčí KHS Olomouckého kraje Markéta Koutná. V následujícím měsíci zaznamenali hygienici do 18. února v regionu celkem 11 případů onemocnění (10 pertuse a 1 parapertuse), z nichž 7 bylo v okrese Olomouc, 3 v Šumperku a 1 v Prostějově. „Onemocnění se objevuje napříč populací a týká se všech věkových skupin,“ podotkla mluvčí Koutná. Za celý rok 2022 bylo v Olomouckém kraji hlášeno pouze 13 případů pertuse a dva parapertuse.

Chirurgové z Olomouce využívají robota k mimořádně obtížné operaci slinivky. Zákrok trvá až jedenáct hodin

Do náročného boje s odstranitelnými částmi zhoubných onemocnění slinivky břišní se s využitím robotického systému pustili chirurgové z Fakultní nemocnice Olomouc. Víceramenný robot s operačními nástroji umožňuje menší zásah do těla pacienta,...

 

Inkubační doba černého kašle, tedy od nákazy do objevení prvních příznaků, trvá 6 až 21 dní. Onemocnění samotné trvá 6 až 8 týdnů a jeho průběh se zpočátku podobá nachlazení, projevuje se rýmou, kýcháním, lehkým kašlem, objevují se zanícené sliznice či zvýšená teplota. Zhruba po týdnu tyto příznaky odezní a nastupuje záchvatovitý dráždivý, takzvaný kokrhavý kašel a to nejčastěji v noci. „Záchvaty kašle bývají provázeny dávením i zvracením. Mezi jednotlivými záchvaty může být nemocný i zcela bez obtíží,“ dodává Markéta Koutná.

Hygienici zároveň upozorňují, že úspěšným nástrojem prevence proti pertusi je očkování, které je součástí povinného očkování dětí v takzvané hexavakcíně. „Ačkoliv se onemocnění v populaci stále vyskytuje, proočkovanost postupně klesá. Přesto právě vysoká proočkovanost přispívá ke kolektivní imunitě a nepřímo tím chrání rizikovou populaci. I očkovaní jedinci se mohou nakazit, zabrání se však závažnějšímu průběhu nemoci, případně hospitalizaci,“ říká mluvčí KHS Olomouckého kraje.

Četnost nákaz akutních respiračních infekcí (ARI) v populaci Olomouckého kraje v minulém týdnu mírně poklesla, hygienici evidují 1952 případů na 100 tisíc obyvatel. Ve dvou okresech hodnoty nemocnosti překračují takzvaný epidemický práh. Výskyt...

Imunita po očkování se s věkem pozvolně snižuje a ani po prodělání onemocnění není imunita celoživotní. „Přetrvání imunity se uvádí v rozmezí 3 až 12 let. Státní zdravotní ústav doporučuje přeočkování dospělých alespoň jedenkrát za život kombinovanou vakcínou záškrt-tetanus-černý kašel, a to především u těch, kteří plánují založení rodiny. Žena očkovaná před těhotenstvím chrání své nově narozené dítě v prvních měsících svými protilátkami. Očkováním chráníte nejen sebe, ale především své blízké,“ poznamenala Koutná.

Léčba onemocnění probíhá cíleně s využitím antibiotik, zásadní je tak rychlé a přesné stanovení diagnózy. Z preventivního hlediska je důležitá osobní odpovědnost jako u dalších nakažlivých kapénkových infekcí. „Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit šíření nemoci. V případě obtíží pak kontaktovat svého praktického lékaře. Důležité také je, aby do dětského kolektivu nebyly zařazovány děti nemocné a nedoléčené,“ apelují zástupci krajské hygienické stanice.

Ohodnoť článek

Foto pexels.com

Štítky Zdraví, nemoc, nemocnost, černý kašel, dávivý kašel, pertuse, parapertuse, Olomoucký kraj, Krajská hygienická stanice, očkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trend četnějšího výskytu dávivého kašle v regionu přetrvává, nejvíce nákaz je na Olomoucku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.