Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 15. srpna 2024  |  Svátek má Hana
Bez reklam

Hygienici kontrolovali restaurace a školní jídelny. Uložili pokuty skoro za 200 tisíc

Od 1. dubna do 30. června provedli hygienici v Olomouckém kraji 432 kontrol. Navštívili restaurace, školní jídelny a během května a června také kontrolovali kvalitu zmrzliny. Za nalezené nedostatky kontroloři uložili 73 pokut dohromady za 199 tisíc korun.

V restauracích a provozovnách stravovacích služeb pro dospělé došlo ke 317 kontrolám. „Kromě standardních, plánovaných kontrol jsme uskutečnili i specifické kontroly s monitoringem. Jednalo se o monitorování přítomnosti akrylamidu ve vybraných potravinách, k jejichž přípravě bylo použito smažení nebo pečení,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje (KHS) Markéta Koutná. Tento karcinogen našli kontroloři ve dvou vzorcích z osmi.

Prověřována také byla povinnost restauratérů správně informovat zákazníky o alergenech, které se ve výrobcích objevují. „V 16 provozovnách stravovacích služeb jsme ověřili jak formální povinnosti informovat spotřebitele, tak pravdivost deklarovaných údajů. Ve dvou případech jsme zjistili klamání spotřebitele tím, že nepanovala shoda mezi tím, co provozovatel uváděl a skutečným obsahem látek v pokrmech,“ popsala mluvčí.

Na Plumlově pozor, voda v přehradě je nevhodná ke koupání. Poděbrady jsou v pořádku

Voda v Plumlovské přehradě u Prostějova už není vhodná ke koupání a pro lidi představuje riziko. Oproti předchozímu měření se její kvalita ještě zhoršila, nyní je na stupni čtyři z pětibodové škály. Naopak voda na Poděbradech u Olomouce zůstává...

Během letních měsíců se KHS také zaměřuje na kontrolu kvality zmrzliny v celém kraji. „Odebrali jsme celkem 17 vzorků zmrzlin, u kterých jsme analyzovali přítomnost patogenů způsobujících závažná alimentární onemocnění jako je salmonelóza či listerie,“ vysvětlila Koutná. Tyto patogeny se sice v žádné ze zmrzlin nevyskytovaly, ale hygienici v šesti vzorcích zachytili mikroorganismus, který značí nedostatečnou sanitaci výrobníku zmrzliny.

Hygienici také během dubna, května a června navštívili 115 stravovacích zařízení pro děti a mládež. Ve 13 z nich zjišťovali množství soli v polévkách a cukru v nápojích. „Pouze v jedné polévce byla zjištěna optimální koncentrace soli, ve zbylých 12 jsme zjistili zvýšenou či vysokou koncentraci soli,“ popsala mluvčí. Ze 14 slazených nápojů pak byla vysoká koncentrace cukru zjištěna v pěti z nich. Kontroly ve školních jídelnách jsou také vždy spojeny s následnou edukací zaměstnanců ze strany hygieniků.  

Během kontrol hygienici uložili 73 pokut a dohromady tak vybrali 199 tisíc korun. V prvním čtvrtletí to bylo 81 pokut v celkové výši 195 500 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky hygiena, KHS, kontroly, stravovací zařízení, restaurace, školní jídelny, zmzlina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolovali restaurace a školní jídelny. Uložili pokuty skoro za 200 tisíc  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.