Počasí dnes32 °C, zítra32 °C
Čtvrtek 15. srpna 2024  |  Svátek má Hana
Bez reklam

Hokejista prohrál boj s leukémií. Manželka s olomouckou transfúzní stanicí pořádají hromadný odběr krve

Bývalý úspěšný hokejový brankář a odchovanec HC Olomouc letos na jaře podlehl ve věku 35 let zákeřné leukemii. Během své léčby dostal přes stovku transfuzních přípravků. Jeho manželka Adéla, se kterou má dvě malé děti Agátku a Ríšu, a olomoucká transfuzní stanice se nyní rozhodly splatit dluh a koncem září uspořádat hromadný odběr krve.

Michal byl zapálený hokejista, odchovanec HC Olomouc. V barvách prostějovských Jestřábů hrál třetí nejvyšší hokejovou soutěž, několik sezón strávil v Uničově a kariéru ukončil v dresu Moravské Třebové, kdy z pozice brankářské jedničky dovedl tým ke třem titulům. Ve všech klubech byl oporou týmu.

Společně s manželkou Adélou mají dvě malé děti Agátku a Ríšu, v červnu před třemi lety se jim však život obrátil vzhůru nohama. Lékaři Michalovi diagnostikovali akutní myeloblastickou leukemii, a místo ledu tak začal trávit čas hlavně na Hemato-onkologické klinice v Olomouci. 

Se zákeřnou nemocí bojoval statečně a podstoupil i transplantaci kostní dřeně. "Po transplantaci jsme si mysleli, že máme vyhráno. Míšův zdravotní stav se lepšil," vzpomíná manželka Adéla. Bohužel se ukázalo, že Michal měl vzácnou reakci proti štěpu, kdy dárcovská kostní dřeň napadá ostatní buňky v těle příjemce.

Ve věku 35 let zemřel bývalý hokejový brankář Prostějova a Uničova Michal Turek. Podlehl těžké nemoci

Ve věku 35 let zemřel bývalý hokejový brankář Michal Turek. Patřil k oporám HC Uničov, chytal také za Prostějov a Moravskou Třebovou. Turek podlehl leukémii, poslední rozloučení se koná příští úterý v obřadní síni olomouckého krematoria.

V rámci léčby dostal Michal 118 transfuzních přípravků a zároveň přicházel daroval krev i sám sobě. Lékaři z ní vyráběli oční kapky, protože jedním z nežádoucích projevů reakce štěpu proti hostiteli byl syndrom suchého oka. "Oční kapky nás měsíčně stály několik tisíc. Speciální kapky z krve, kterou si Michal daroval, nám tyto finance ušetřily. Míša si přál svůj příběh darované krve zveřejnit, samotného ho mrzelo, že daroval krev pouze jednou, nikdy si nedovedl představit, jak moc pro něj nakonec budou transfuze důležité," vysvětluje nyní jeho manželka, která celý příběh zveřejnila na sociálních sítích.  

Michal svůj boj s nemocí prohrál v dubnu letošního roku. "S manželkou Adélou jsme se rozhodli Michalův dluh splatit a 23. září uskutečnit hromadný odběr krve, a doplnit tak zásoby pacientům Hemato-onkologické kliniky FN Olomouc a všem, kteří darovanou krev potřebují," vyzývají nyní společně olomoucká transfuzní stanice a Michalova manželka Adéla.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto posyktla Fakultní nemocnice Olomouc | Zdroj Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky leukemie, úmrtí, transfuze, odběr krve, hokejista, HC Olomouc, Uničov, Moravská Třebová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hokejista prohrál boj s leukémií. Manželka s olomouckou transfúzní stanicí pořádají hromadný odběr krve  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.