Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Soukromá firma chce testovat děti ve školách v Prostějově. Neprojednala to však s hygieniky

Olomoucká soukromá firma KoRo Medics nabízí základním školám v Prostějově testování dětí na koronavirus. Podle zákona to ovšem musí projednat s hygieniky, což se nestalo. KoRo Medics měla problémy se zákonem už dřív, kdy bez oprávnění testovala zaměstnance prostějovského magistrátu. Dostala za to pokutu.

Dopis rodičům, kde nabízí testování na koronavirus, rozeslala na základní školy v Prostějově společnost KoRo Medics v minulých dnech. Akci podpořilo město Prostějov a Okresní hospodářská komora v Prostějově.

"Naším cílem je ochránit děti v základních školách. Právě ve věkové skupině dětí a mládeže je v současné vlně covidu-19 největší procento nakažených. Testy jsou neinvazivní, děti si je zpravidla zvládnou udělat samy, o zbytek agendy se postará naše zdravotnické zařízení. Testy zorganizujeme přímo ve školách, respektive v jednotlivých třídách. Škola ani rodiče za ně nic nebudou platit," napsal rodičům jednatel KoRo Medics Jiří Rolný.

Firma nabízí jedenkrát týdně antigenní test a dvakrát měsíčně PCR testy. Rodičům školáků slibuje pro jejich děti také vitamínové balíčky a školení první pomoci.

Opozice před komerčním testováním dětí důrazně varuje

Před takovým testováním však důrazně varuje prostějovská opozice. "Koalice Na rovinu! prohlašuje, že není žádný opodstatněný důvod pro takové komerční testování bez vazby na celonárodní systém testování řízený krajskou hygienickou stanicí. Není třeba testovat děti každý týden. K efektivnímu testování populace naprosto stačí frekvence stanovená ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem školství," ohradil se proti této akci lídr koalice Na rovinu! Aleš Matyášek.

Vyšlo navíc najevo, že společnost KoRo Medics svůj plán neprojednala s krajskou hygienickou stanicí. "KHS sděluje, že poskytování zdravotních služeb mimo zdravotnické zařízení na území Olomouckého kraje je nutné projednat s KHS v řízení podle zákona o ochraně veřejného zdraví a o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, což k dnešnímu dni nebylo učiněno," potvrdila mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná.

Firma, která testovala lidi na radnici v Prostějově, dostala pokutu. Neměla oprávnění

Soukromá firma, která v prostorách prostějovské radnice prováděla testy na koronavirus, dostala od Krajského úřadu pokutu za porušení zákona. K testování totiž neměla oprávnění. Firmu tehdy doporučovali primátor Prostějova František Jura (ANO) a...

Nezákonné testování podporovali primátor a šéf hospodářské komory 

Vysvětlení firmy KoRo Medics není k dispozici. Zaměstnankyně společnosti slíbila, že žádost o stanovisko firmy předá jednateli Rolnému, ale nikdo se už neozval.

Problémy přitom měla KoRo Medics již letos v únoru, kdy testovala zaměstnance prostějovského magistrátu bez zákonného oprávnění, za což dostala od Krajského úřadu Olomouc pokutu 10 tisíc korun. Nezákonné testování tehdy doporučovali primátor Prostějova František Jura (ANO) a šéf krajské hospodářské komory Bohuslav Švamberk.

Bude testování opravdu zadarmo?

Prostějovská radnice testování dětí ve školách obhajuje. "Vedení města podpořilo iniciativu Okresní hospodářské komory ve smyslu zajištění dobrovolného testování nad rámec plošného testování. Výhodu spatřujeme v tom, že v případě zájmu rodičů budou žáci testováni na školách, a zvýší se tak četnost záchytů onemocnění. Akce je pro školy naprosto dobrovolná a podle zájmu rodičů se ředitelé škol mohou rozhodnout ji realizovat," uvedla mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová.

Nejasnosti ovšem panují o tom, zda testování bude opravdu zdarma. "Žádám o informaci, zda jako představitelé města ručíte za to, že náklady spojené s touto akcí ponese firma KoRo Medics a další prostějovské firmy, jak je prezentováno rodičům, a testování tedy nebude hrazeno ze zdravotního pojištění. Z důvodu závažnosti problému žádám rychlou odpověď," obrátil se již na primátora Prostějova Juru opoziční zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Šéf krajské hospodářské komory Švamberk lobboval za firmu blízkou jeho dceři

Šéf krajské hospodářské komory Bohuslav Švamberk lobboval na radnici v Prostějově za firmu blízkou jeho dceři. Ta má úzký vztah s majitelem společnosti KoRo Medics, která na radnici testovala úředníky na covid. Švamberk střet zájmů odmítá....

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky testování, děti, školy, oprávnění, zákon, hygiena, KoRo Medics, Prostějov, základní škola, magistrát, Krajská hygienická stanice, Okresní hospodářská komora, František Jura, primátor, Hospodářská komora, Jana Gáborová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soukromá firma chce testovat děti ve školách v Prostějově. Neprojednala to však s hygieniky  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.