Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Hejtman Olomouckého kraje je proti vyhlášení nouzového stavu i stavu nebezpečí

, aktualizováno 22. listopadu 2021, 18:46

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek odmítl vyhlášení nouzového stavu v České republice kvůli koronaviru. Zároveň je proti vyhlášení stavu nebezpečí pouze na území kraje. K pandemii podle něho není možné přistupovat lokálně v jednom regionu.

Stav nebezpečí je nejnižším z krizových stavů, vyhlašuje ho hejtman a může se týkat celého území kraje nebo jeho části. Letos platil v Jihomoravském kraji postiženém tornádem.

Vyhlášení nouzového stavu kvůli sílící epidemii koronaviru navrhuje ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO). Podle vicepremiéra v demisi a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by zase měla čtveřice epidemií nejvíce postižených krajů zvážit vyhlášení stavu nebezpečí.

"V žádném případě se neztotožňuji s myšlenkou vyhlášení stavu nebezpečí v Olomouckém kraji. Stav nebezpečí nic neřeší. Není možné přistupovat k pandemii koronaviru lokálně na území jednoho kraje," prohlásil dnes odpoledne hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN).

Nesouhlasí ani s vyhlášením nouzového stavu. "Nouzový stav, jehož vyhlášení zvažuje část současné vlády, nepodporuji. Posílení personálu v nemocnicích či sociálních zařízeních o vojáky a studenty si hejtmanství dokáže dohodnout i bez vyhlášení krizového stavu, což se také už stalo. Jsem přesvědčen, že v současné epidemické situaci je zcela zásadní osobní odpovědnost a přístup každého jednotlivce,“ vyzval hejtman.

Jihomoravský hejtman nouzový stav podporuje

S nouzovým stavem naopak souhlasí jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

"Nejpostiženější jsou teď ty největší kraje. Tohle není živelná katastrofa, která zasáhla jeden dva okresy. Průšvih je v celé republice. Důležitá jsou ale konkrétní opatření, nouzový stav je jenom systém řízení a má taky velký symbolický význam. Smysl mi to dává," řekl dnes k vývoji situace Grolich.

V Olomouckém kraji nyní epidemie výrazně zesílila. Za uplynulý týden do čtvrtka přibylo 7822 potvrzených nákaz, v mezitýdenním srovnání je sedmidenní přírůstek vyšší o 791 případů. V úterý přibylo 1961 případů, což je nejvíce za celou pandemii. Nemocnice musí omezovat péči, vyčerpaným zdravotníkům pomáhají vojáci a studenti.

Proti nouzovému stavu je i rektor UP

Úvahy odstupující vlády o vyhlášení nouzového stavu znepokojují rektora Univerzity Palackého Martina Procházku. Nouzový stav by podle něj znamenal pro studenty medicíny a dalších zdravotnických oborů vážnou komplikaci v jejich studiu, protože by museli opět nastoupit do nemocnic v rámci pracovní povinnosti. Podle rektora by se jednalo o nesprávný a nezodpovědný zásah do života studentů, který by zásadně ovlivnil kvalitu jejich výuky.

"Velká část našich studentů z Lékařské fakulty i Fakulty zdravotnických věd už nyní zdravotnickým zařízením pomáhá dobrovolně, další vypomáhají v rámci praktické výuky. Právě díky tomu, že nejsou nikam nasazováni na základě rozhodnutí vlády, tak se jim daří tuto pomoc lépe sladit s dalšími studijními povinnostmi. Nouzový stav by tuto rovnováhu významně narušil," oznámil dnes na sociálních sítích Procházka, který je lékařem a stále působí i ve Fakultní nemocnici Olomouc.

Důležitá pomoc proti covidu-19. Studenti působí v nemocnici i na hygienické stanici

Více než čtyřicet studentů z Univerzity Palackého získává zkušenosti při dobrovolnické pomoci s trasováním lidí, u kterých bylo prokázáno onemocnění covid-19. Další desítky posluchačů zdravotnických oborů olomoucké vysoké školy pomáhají přímo v...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky nouzový stav, stav nebezpečí, hejtman, Josef Suchánek, Olomoucký kraj, Česko, pandemie covidu-19, nemocnice, vláda, Adam Vojtěch, Jan Hamáček, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Olomouckého kraje je proti vyhlášení nouzového stavu i stavu nebezpečí  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.