Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

V nemocnicích v Olomouckém kraji je již 400 lidí s covidem, padesát na JIP

V nemocnicích v Olomouckém kraji jsou kvůli nákaze koronavirem už čtyři stovky lidí, přičemž na jednotkách intenzivní péče jich leží zhruba pět desítek. Za posledních sedm dní skončilo v nemocnicích 295 pacientů s covidem a na jednotky intenzivní péče lékaři převezli 44 lidí.

Nemocnice postupně zvyšují počty lůžek pro pacienty s koronavirem a musejí kvůli tomu omezovat plánovanou péči. Například v Prostějově, Přerově a Šternberku nyní leží 142 pacientů s covidem, z toho 20 jich je ve vážném stavu. "Z nich 15 je napojeno na umělou plicní ventilaci," řekl dnes mluvčí společnosti AGEL středomoravská nemocniční Adam Knesl.

Nejvíce zatížená je Nemocnice Prostějov, ve které je hospitalizováno 71 lidí s koronavirem, přičemž 12 je ve vážném stavu.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc leží více než stovka pacientů s koronavirem. Nemocnice už kvůli tomu výrazně omezila plánovanou péči, zejména chirurgickou. Lékaři budou dělat pouze akutní a neodkladné výkony, mezi které patří například onkologické operace. 

Olomoucká Fakultní nemocnice kvůli pacientům s covidem výrazně omezila plánovanou péči

Fakultní nemocnice Olomouc kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem ode dneška výrazně omezila plánovanou péči. Dotkne se to například chirurgie. Lékaři budou provádět pouze akutní a neodkladné výkony, mezi které patří i onkologické operace.

Roste zájem o očkování

V kraji výrazně vzrostl zájem o očkování. Fakultní nemocnice Olomouc od pondělí rozšířila možnost očkování bez předchozí registrace a rezervace na všechny dny v týdnu. O víkendu se před očkovacím centrem tvořila dlouhá fronta. 

Očkovací kapacity zvyšují také další nemocnice v kraji. "Z důvodu velkého zájmu o očkování v těchto dnech dochází k dalšímu navýšení kapacit v Prostějově, kde zdravotníci podají během jednoho dne až 280 vakcín, a také v Přerově na 250 vakcín za den. Ve Šternberku je denní očkovací kapacita nyní 150 lidí," řekl mluvčí Knesl.

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji výrazně zesílila. Olomoucký kraj vykazuje v přepočtu na 100 tisíc obyvatel za poslední týden 1422 potvrzených nákaz, což je v republice nejvyšší číslo.

Pro lepší náladu a na podporu zdravotníků. Zaměstnanci Zoo Olomouc tančili ve výbězích

K celosvětovému fenoménu tance Jerusalema pro lepší náladu ve složitých dobách se připojili také zaměstnanci olomoucké zoologické zahrady. Na Svatém Kopečku nacvičili choreografii takzvané Jerusalema challenge, pohybovým dovednostem ošetřovatelů...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky covid, pacient, koronavirus, nemocnice, Olomoucký kraj, COVID-19, jednotka intenzivní péče, Fakultní nemocnice Olomouc, Prostějov, Přerov, Šternberk, Agel, AGEL Středomoravská nemocniční a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nemocnicích v Olomouckém kraji je již 400 lidí s covidem, padesát na JIP  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.