Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Konec respirátorů a placených testů. Sněmovna zrušila stav pandemické pohotovosti

Ani v nemocnicích či domovech seniorů od čtvrtka neplatí plošná povinnost nosit respirátor. Všech 159 přítomných poslanců schválilo ve středu zrušení stavu pandemické pohotovosti, který zaváděl v České republice proticovidová opatření. Zakrývání dýchacích cest bylo kvůli koronaviru povinné v různých oblastech s přestávkami od března 2020.

Od středeční půlnoci skončila povinnost nosit roušky ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Usnesení dolní komory bylo přijato jednomyslně, tedy hlasy všech 159 přítomných poslanců.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) poslancům řekl, že s ohledem na vývoj koronavirové epidemie již "není důvod pro další plošná opatření". Podle ministra sice skončí povinnost nosit respirátor ve zdravotnických zařízeních a pobytových zařízeních sociálních služeb, jako jsou domovy pro seniory nebo zdravotně postižené. Roušky ale nadále budou mít smysl a bylo by dobré, aby je pacienti měli "v ambulancích a na urgentních příjmech", uvedl ministr.

Náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti) informoval, že s ukončením stavu pandemické pohotovosti skončí veškerá plošná protikoronavirová opatření, která se týkají všech obyvatel, ať už jsou vydaná podle pandemického zákona nebo zákona o ochraně veřejného zdraví. Skončí také možnost nechat se jednou za měsíc preventivně otestovat na covid-19. Zdravotní pojišťovny budou dál hradit jen testy, na které vystaví žádanku lékař.

Počet nakažených covidem v kraji znovu poklesl. Zájem o testování je minimální

Za poslední týden eviduje Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje 590 osob s pozitivním výsledkem testu na covid. V porovnání s minulým týdnem to je o 195 případů méně. Nejvyšší počet zachycených případů je na Olomoucku, nejméně na Jesenicku.

Stav pandemické pohotovosti byl zaveden zákonem o mimořádných opatřeních při epidemii onemocnění covidu-19, takzvaným pandemickým zákonem, loni v únoru. Umožnil přijímat některá protiepidemická opatření bez vyhlášení nouzového stavu.

Válek původně sliboval, že termín, kdy bude možné stav pandemické pohotovosti ukončit, oznámí na únorové schůzi Sněmovny. Mluvilo se tehdy o tom, že pandemická pohotovost by mohla skončit už v březnu. Vláda ale nakonec návrh na ukončení pohotovosti schválila teprve minulou středu s tím, že by mohl platit od 3. května. Sněmovna se k tomu ale kvůli opozičním obstrukcím dostala teprve dnes večer.

Vláda v návrhu pro Sněmovnu také upozornila na to, že "v případě významné negativní změny ve vývoji epidemiologické situace" v souvislosti s výskytem onemocnění covid-19, kterou by představoval například nárůst případů, výskyt nových variant viru nebo selhání ochranného efektu vakcinace, bude potřeba stav pandemické pohotovosti opětovně zavést.

Testy v Česku v úterý potvrdily 1372 nových případů covidu-19, o třetinu méně než před týdnem. Podobně ubylo také hospitalizovaných s covidem, kterých je 606. Za posledních sedm dní testy potvrdily v celém Česku 81 nových případů nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel. Naposledy byla týdenní incidence nižší v půlce loňského října. Od začátku epidemie předloni v březnu potvrdily laboratoře přes 3,9 milionu případů covidu. S nákazou v Česku zemřelo 40 184 lidí.

V Česku nyní platí nouzový stav. Vyhlášen byl 4. března prozatím do konce května. Zaveden byl ne kvůli koronavirové epidemii, ale kvůli migrační vlně z Ukrajiny. Vládě má umožnit péči o uprchlíky, kterých je v ČR podle odhadů asi 300 tisíc, lépe zvládat.

Stavba uzavře jeden ze vstupů na urgentní příjem Fakultní nemocnice Olomouc

Pouze přes hlavní vchod do modrého monobloku označeného písmenem A bude od pondělí pacientům k dispozici oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc. U vstupu od budovy B známé jako Franz Josef se rozběhne další etapa stavebních prací,...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Koronavirus, zdraví, COVID-19, testování, respirátory, opatření, nemocnice, zdravotnické zařízení, rozvolnění, respirátor, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, epidemie, Vlastimil Válek, TOP 09, Česká pirátská strana, pandemický zákon, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec respirátorů a placených testů. Sněmovna zrušila stav pandemické pohotovosti  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.