Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Příběh amerického lékaře na misi v Jemenu zmátl i účetní: z účtu školy poslala skoro patnáct milionů

V kauze zpronevěry takřka patnácti milionů korun z účtu olomoucké základní školy padlo obvinění, kriminalisté stíhají sedmapadesátiletou zaměstnankyni školy. Ta se stala obětí internetového podvodu. Uvěřila legendě o americkém lékaři na misi v Jemenu a peníze školy převáděla do zahraničí. Nyní jí hrozí pět až deset let za mřížemi.

Na konci června se ozvali pracovníci banky tehdejšímu řediteli Základní školy Holečkova v Olomouci s informací, že na účtu není dostatek peněz na výplaty. Rozběhlo se vyšetřování a současně se měla na policii přihlásit účetní a přiznat se, že za zmizením peněz stojí právě ona.

Z podvedené pachatelkou. Žena věřila v zisk, podvodníci přes její účet vyprali špinavé peníze

Na další úroveň se v kyberprostoru posunuli podvodníci, kteří způsobují mnohdy statisícové škody důvěřivým uživatelům internetu. Nyní navíc přivedou své oběti také do problémů se zákonem, když díky spolupráci neznalých lidí převedou přes jejich...

Policisté nyní potvrdili další informace o motivu odcizení školních peněz. Pracovnice, která měla konta a účetnictví vzdělávací instituce na starost, uvěřila vymyšleným příběhům internetových podvodníků. „Žena je obviněná, že v době od 25. dubna do 14. června 2022 postupně převedla z účtu svého zaměstnavatele základní školy v Olomouci finanční prostředky přesahující 14,5 milionů korun na svůj bankovní účet. Ty obratem vyměnila za eura, která převedla na několik zahraničních účtů v domnění, že je zasílá na úhradu poplatků spojených s doručením cenného balíku od virtuálního zahraničního přítele vydávajícího se za amerického lékaře na misi v Jemenu,“ rozkryl pozadí případu Libor Hejtman.

Škola, jejímž zřizovatelem je město Olomouc, musela obdržet finanční pomoc, aby bylo možné zaplatit základní náklady. Zastupitelstvo města schválilo návratnou finanční pomoc ve výši 12 milionů. Do konce roku potřebuje škola sedm milionů na provoz, dalších pět milionů měla vyplácet na odměnách.

Podvodníci s kryptoměnami udeřili na Jesenicku: senior jim poslal šest milionů

O úspory v řádech milionů korun přišel kvůli internetovému podvodu senior na Jesenicku. Kyberzločinci lákají důvěřivé lidi na pohádkové zisky díky investicím do kryptoměn, často však skončí celý případ na oddělení hospodářské kriminality....

 

Náměstek primátora Otakar Bačák (spOLečně) podotkl, že v této škole nebylo zavedeno pravidlo spolupodepisování bankovních příkazů druhým zaměstnancem. Od konce července má škola také nového ředitele Petera Bazgera, dosavadní ředitel Martin Vosyka na svou funkci rezignoval.

Podle náměstka Bačáka podobně zřejmě fungovaly bankovní převody i v dalších olomouckých školách, kde ale byly finanční transakce omezeny výší posílané částky. Radnice proto ve školách zmapuje aktuální praxi a poté vydá doporučení, jak bankovní převody lépe zajistit spolupodpisem druhé osoby.

V případu ze Základní školy Holečkova hrozí sedmapadesátileté ženě za zvlášť závažný zločin zpronevěry trest odnětí svobody na pět až deset let.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, zpronevěra, peníze, hospodářská kriminalita, škola, Olomouc, účetní, výplaty, americký lékař, Jemen, lékař, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příběh amerického lékaře na misi v Jemenu zmátl i účetní: z účtu školy poslala skoro patnáct milionů  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.