Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vrchní soud zrušil rozsudek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Případ se vrací na kraj

Vrchní soud zrušil rozsudek v olomoucké korupční kauze Vidkun a případ vrátil na krajský soud. V případu, který podle obžaloby odkrýval korupci mezi podnikateli, policisty a veřejnými činiteli, soudy původně uložily podmínečné a peněžité tresty bývalým vysoce postaveným policistům, vlivnému podnikateli a bývalému hejtmanovi.

Soudy původně potrestaly bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece, vlivného podnikatele Ivana Kyselého a bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD). Šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj je již pravomocně zproštěn.

Olomoucký krajský soud v kauze vynesl rozsudek v červenci 2021. Na vrchní soud se případ dostal loni v dubnu. Letos v lednu bylo podle justiční databáze nařízeno několik neveřejných jednání. "Mohu potvrdit, že probíhalo neveřejné zasedání, které trvalo 14 dnů," řekl dnes mluvčí soudu Stanislav Cik. Rozhodnutí soudu zatím sdělit nemůže s tím, že není vyhotoveno rozhodnutí a ani doručeno účastníkům řízení.

Případ se týkal vynášení informací z trestních spisů. Rozbořila krajský soud původně odsoudil za podplácení, Kadlece za zneužití pravomocí a podnikatele Kyselého za účast na zneužití pravomoci úřední osoby. Kyselý dostal trest 18 měsíců s tříletým podmíněným odkladem a peněžitý trest 2,1 milionu. Kadlec dostal dvouletý trest s podmíněným odkladem na čtyři roky a peněžitým trestem 144 tisíc korun a zákaz činnosti na čtyři roky. Rozbořilovi soud uložil dva roky s tříletým podmíněným odkladem a peněžitý trest 180 tisíc korun. Petrůje soud zprostil s tím, že jeho vytýkané jednání není trestným činem. V jeho případě je rozsudek pravomocný, policista se loni v únoru vrátil na post šéfa odboru hospodářské kriminality olomoucké krajské policie.

Muž z Vidkunu Petrůj, kterého soud osvobodil, se vrátil na post šéfa hospodářské kriminálky

Policista Radek Petrůj, který byl pravomocně zproštěn obžaloby v olomoucké korupční kauze Vidkun, se vrátil na post šéfa krajské hospodářské kriminálky. Stalo se tak poté, co ho krajský soud zprostil obžaloby a státní zástupce se rozhodl vzít své...

U zbývajících tří obžalovaných podal žalobce odvolání do všech výroků, nesouhlasí ani s otázkou viny. "Soud to kvalifikoval pouze jako přečin zneužití pravomoci veřejného činitele v prvním odstavci, já nadále tvrdím, že svým jednáním způsobili vážnou poruchu v činnosti orgánu státní správy, navrhuji tedy přísnější kvalifikaci. U pana Kadlece nesouhlasím rovněž s vypuštěním právní kvalifikace přijetí úplatku," řekl loni v lednu žalobce Miroslav Stoklásek. Odvolání podali i samotní obžalovaní.

Kadlec podle obžaloby podnikateli Kyselému dlouhodobě poskytoval informace z devíti trestních řízení, soud však dvojici odsoudil za korupční jednání ve čtyřech trestních kauzách. U zbývajících pěti nebyl dostatek důkazů. Bývalý hejtman Rozbořil podle rozsudku nabídl Kadlecovi úplatek za informace v případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích, který byl prověřován kvůli možnému dotačnímu podvodu. Kauza byla postavena důkazně především na odposleších. Zachycují schůzky hlavních aktérů případu v olomouckých kavárnách a restauracích, ale i z kuřárny olomouckého pracoviště GIBS a Kadlecovy kanceláře v budově krajského policejního ředitelství.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, rozsudek, vrchní soud, kriminalita, policie, Vidkun, Olomouc, Karel Kadlec, peněžitý trest, úřední osoba, Jiří Rozbořil, zneužití pravomoci, ČSSD, GIBS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vrchní soud zrušil rozsudek v olomoucké korupční kauze Vidkun. Případ se vrací na kraj  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.