Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Přišel o úspory a má zaplatit skoro dva miliony z úvěrů. Postarší Olomoučan uvěřil online šejdířům

Lákavá, ale bohužel falešná nabídka investic do akcií společnosti ČEZ zlákala čtyřiašedesátiletého muže z Olomouce, který naletěl podvodníkům a přišel o více než dva a čtvrt milionu korun. Původně přitom chtěl investovat pouze pět tisíc, šejdíři ale důvěřivce zmanipulovali, získali od něj přístupy k internetovému bankovnictví a vzali si na něj dva vysoké úvěry. Všechny peníze zmizely na zahraničních kontech.

Seniora z Olomoucka zlákala loni 29. prosince na internetu nabídka na výnosné investice do akcií společnosti ČEZ. Po kliknutí na reklamu se dozvěděl základní informace a telefonní kontakt. Na uvedené číslo zavolal a postupně hovořil s několika muži, kteří mu poskytovali další podrobnosti k investicím. Postarší muž nejprve investoval pět tisíc korun a na e-mail mu přišel odkaz, že je majitelem čtyř akcií společnosti ČEZ.

Hned první pracovní den nového roku, v úterý 2. ledna se ozval údajný finanční poradce a začínajícího investora oslovil s nabídkou dalších výnosných možností. „Domnělý finančník muži navrhl, že pokud chce dále investovat, měl by spárovat jejich platformu s jeho bankovními účty. Pak muže požádal, aby si oba účty otevřel v internetovém bankovnictví. Zdůvodnil to tím, že musí v nich něco zkontrolovat a provést kontrolní převod. Také jej zajímalo způsob připojení k internetu a potvrzování bankovních převodů,“ popsal komunikaci s podvodníkem policejní mluvčí Libor Hejtman.

Policisté opět varují před podvodníky na internetu. Během listopadu v kraji ukradli 14 milionů

Podvodníci během minulého měsíce dokázali z občanů Olomouckého kraje vylákat přes 13,9 milionu korun. Na policii se kvůli podvodům obrátilo celkem 125 lidí. Policie tak v předvánoční době opět varuje před podvodníky a vyzývá k větší opatrnosti.

Poznatek o typu internetového připojení šejdíři využili k další legendě, se kterou muže připravili nejen o životní úspory, na spořících účtech měl senior 450 tisíc korun. „Když se dozvěděl, že muž je k internetu připojen přes WIFI a potvrzuje transakce mobilním telefonem pomocí SMS zpráv zaslaných z banky, sdělil mu, že v danou chvíli nesmí být s telefonem blíže než pět metrů od počítače. Muž mu uvěřil a vzdálil se. Mezitím ale potvrzoval na mobilním telefonu transakce zaslané bankou,“ přiblížil policista.

Investiční poradce důvěřivce nabádal, aby se na své účty nedíval, dokud nedostane pokyn, protože jsou blokované. „Poškozený muž se i přes zákaz ze strany poradce přihlásil do internetového bankovnictví a zjistil, že na spořicích účtech nemá žádné peníze. Navíc má sjednaný úvěr na částku 1 milion 500 tisíc korun v jedné bance a úvěr ve výši 300 tisíc korun v druhé bance. Oba úvěry i naspořené peníze podvodník postupně převedl na osm účtů v zahraničí,“ konstatoval Hejtman. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvod, za který pachateli hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let.

„Pokud se rozhodnete zhodnotit své úspory, přistupujte k investicím s vysokou mírou obezřetnosti. Nedejte na lákavé reklamy o výhodném zúročení finančních prostředků. Nikdy neposkytujte vzdálený přístup do svého počítače, ani telefonu osobě, kterou neznáte. V žádném případě neznámému člověku nesdělujte své osobní údaje a informace k internetovému bankovnictví,“ apeluje policejní mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, investice, peníze, internet, akcie, Policie ČR, Olomouc

Přišel o úspory a má zaplatit skoro dva miliony z úvěrů. Postarší Olomoučan uvěřil online šejdířům  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.