Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do hasičárny na Přerovsku se někdo vloupal dvě noci po sobě. Dobrovolný sbor přišel o vybavení za desetitisíce

, aktualizováno 19. března 2024, 12:52

Hned dvě noci po sobě se stalo terčem zlodějského útoku sídlo dobrovolných hasičů v obci Podolí nedaleko Přerova. Z vesnické hasičárny zmizelo vybavení za přibližně devadesát tisíc korun, situací se podle starosty zabývá policie. Obecní úřad řeší opětovné zajištění potřebných věcí.

Do hasičárny v Podolí vnikli v noci ze čtvrtku na pátek nezvaní hosté a odnesli část vybavení a nářadí, kterým místní sbor dobrovolných hasičů disponuje. Nepříjemné překvapení se opakovalo ale i následující den, pod rouškou tmy se do stejné budovy vydal zloděj i v noci z pátku na sobotu. „Domnívám se, že v pátek tam vniklo víc lidí a jeden z nich si vzal s sebou další den jinou partu, ukázal jim jak na to a vlezli tam podruhé,“ říká Břetislav Koplík z SDH Podolí. Hasiči mají podle něj poměrně jasné podezření, kdo má odcizení jejich věcí na svědomí. „Teď už má vše má v rukou policie, my jsme jim řekli, co zmizelo, kdo v tom figuroval a teď bude probíhat vyšetřování,“ podotkl Koplík.

Strážníci v Olomouci evidují vyšší počet nálezů injekčních stříkaček. Případy zapisují i do online mapy

V úvodních měsících letošního roku výrazněji zaměstnávají olomouckou městskou policii výjezdy k nálezům injekčních stříkaček. V meziročním srovnání došlo k nárůstu počtu případů i množství zajištěného potenciálně velmi nebezpečného materiálu.

Hasiči tak postrádají například motorovou pilu, vybavení dílenského vozíku, příslušenství k vysílačkám, ale i vybavení pro kulturní a zábavní akce, o které se na vesnici také starají. „Zatím se nám nic nevrátilo, a myslím, že už asi ani nic neuvidíme. Chybí nám třeba motorovka, když spadne nějaký strom, tak ho teď nemáme čím pořezat,“ poznamenal dobrovolný hasič z Podolí. Sbor má okolo třiceti členů, není zařazený do výjezdové činnosti. „Děláme spíše různé akce pro lidi, nebo pomáháme s některými pracemi, třeba právě s motorovou pilou nebo s čerpadlem, které máme k dispozici,“ doplnil zástupce SDH.

Situací se zabývá i vedení obce, které s hasiči úzce spolupracuje. „Případy jsou nahlášeny na Policii České republiky a ta to vyšetřuje. V nákupu materiálu se jednalo o věci za přibližně devadesát tisíc korun. Náhradu se snažíme vyřešit s pojišťovnou. Vybavení a správě hasičárny se věnujeme roky, určitě nás to zasáhlo,“ komentoval starosta Martin Prášil.

Podle policejní mluvčí Miluše Zajícové při prvním násilném vniknutí do objektu vznikla škoda poškozením v hodnotě čtyři tisíce korun, ztratilo se ale pouze několik lahví s alkoholem uložených v plastovém vědru. Ve druhém případě už byla škoda výrazně vyšší. „Do stejné hasičárny vnikl neznámý pachatel i následující den a odnesl odtud hasičské i jiné vybavení. Obě události prověřujeme pro trestný čin krádež,“ konstatovala policistka.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, krádež, dobrovolní hasiči, vybavení, SDH Podolí, Podolí, Přerov, Olomoucký kraj, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do hasičárny na Přerovsku se někdo vloupal dvě noci po sobě. Dobrovolný sbor přišel o vybavení za desetitisíce  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.