Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Muže z Olomoucka vystrašil e-mail o dluhu na daních. Desítky tisíc poslal podvodníkovi

V obavách z dluhu finančnímu úřadu postupoval čtyřicátník z Olomoucka podle instrukcí z e-mailové zprávy, kterou mu ovšem poslal podvodník. Muž podle pokynů odeslal 30 tisíc korun, případem se zabývá policie.

Ve středu přišel třiačtyřicetiletému muži z Olomoucka e-mail, který měl být sdělením z finančního úřadu o dluhu na daních ve výši 20 tisíc korun. „Součástí zprávy byl odkaz, který jej nasměřuje na podrobnější informace. Muž na něj klikl a v dalším kroku se měl přihlásit do systému pomocí identity občana nebo bankovní identity, což zvolil. Po přihlášení přes bankovní aplikaci dostal zprávu k potvrzení platby nejprve 13 tisíc korun a následně 17 tisíc korun. Ty zřejmě odsouhlasil,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman.

VIDEO: Týraní pejsci z množírny na Olomoucku už mají nový domov. Z útulku Voříšek putovali do celé země

Téměř třicítka týraných pejsků z množírny v Olomouckém kraji, kterou v polovině května odhalila policie, skončilo v útulku v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku. Otřesný a smutný příběh zubožených zvířat má šťastný konec. Ani ne po dvou měsících...

Aktivita pachatelů tím neustala, brzy podvedeného kontaktovali telefonicky. „Volající se představil jako bankéř s tím, že na jeho účtu zjistil dvě podezřelé platby. Uklidňoval jej, že se nemusí bát, protože se mu peníze vrátí na účet a má svou banku kontaktovat druhý den,“ řekl dále k případu mluvčí Hejtman. Právě ubezpečení od údajného bankéře bylo pro poškozeného podezřelé, zavolal do banky a zjistil, že mu nikdo z finanční instituce nevolal a že se zřejmě stal obětí podvodu. Transakce ve výši 30 tisíc korun už nebylo možné zastavit, protože se jednalo o okamžité platby.

Po pachateli dalšího z podvodů v kyberprostředí budou nyní pátrat policisté. „Za trestné činy podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku hrozí trest odnětí svobody na tři léta až osm let,“ uzavřel Hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, peníze, finanční úřad, daně, Policie ČR, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muže z Olomoucka vystrašil e-mail o dluhu na daních. Desítky tisíc poslal podvodníkovi  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.