Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Armádní výsadkáři z Prostějova triumfovali na mistrovství světa. Ocenil je i generál Opata

Stovky tréninkových seskoků přetavili závodními výkony nad Sibiří v cenné kovy. Parašutisté Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov v letošní sezoně sbírali úspěchy na mistrovství světa i ve světovém poháru. Za reprezentaci je ocenil i náčelník generálního štábu generál Aleš Opata.

Desítka parašutistů společně s realizačním týmem zažila v typicky armádním sportu veleúspěšnou sezonu. Jejím vrcholem byl světový šampionát, na který cestovali až na dalekou Sibiř. „Byly to závody na území jednoho z nejlepších států v parašutismu na světě. Z pěti kategorií jsme získali čtyři zlaté medaile, jedno stříbro a dvakrát bronz. Pouze zlato v přistání jednotlivců na přesnost nám uniklo, jinak jsme získali všechny tituly,“ ohlédl se za mistrovstvím světa vedoucí trenér ASO Dukla Prostějov Jiří Šafanda.

Zlaté medaile tak získali prostějovští parašutisté v kombinaci družstev, v přesnosti přistání družstev i v individuální akrobacii, kde triumfoval nadporučík Libor Jiroušek. „A Jirka Gečnuk jako nejstarší parašutista oddílu v 53 letech obhájil titul absolutního mistra světa v parašutismu,“ doplnil trenér týmu Šafanda.

Mužstvo z Prostějova potvrzovalo stabilní výkonnost i v sérii závodů světového poháru, kde oddíl skončil na druhém místě za německými parašutisty. Za skvělé výsledky přišla také pochvala a ocenění od nejvyšších představitelů Armády České republiky. „Náčelník generálního štábu Aleš Opata se rozhodl, že oddíl přijme a poděkuje za práci v průběhu sportovního roku. Ocenil nás s tím, že si armáda váží reprezentace, kterou Dukla Prostějov provádí. Příslušníci dostali minci s děkovným listem. A já jsem byl oceněn medailí armády České republiky za zásluhy,“ zmínil šéftrenér Jiří Šafanda, který oddíl vede čtrnáct let.

Zástupci jediného neolympijského sportu u armádního sportovního centra Dukla mají své zázemí na prostějovském letišti, kde se už řadu let připravují k soubojům se světovou konkurencí. Výsadkáři Dukly za sezonu podle trenéra absolvují okolo 250 seskoků na přesnost přistání. Až sedmsetkrát vyskočí z letadla pro nácvik individuální akrobacie za volného pádu. A armádní družstvo pro skupinovou akrobacii absolvuje okolo 100 až 120 letů s padákem. Důležitou součástí týmu je také kameraman, který musí soutěžní pokus bezchybně zaznamenat.

„Hlavní sezona začíná v dubnu a končí v září. V přípravném období od října do března pracujeme zejména na kondiční přípravě a využíváme vzduchový simulátor, který je v Praze a v Polsku. V sezoně se věnujeme třem hlavním disciplínám – přesnost přistání, individuální akrobacie za volného pádu a skupinová akrobacie,“ objasnil bývalý voják, který sportovce vede z pozice občanského zaměstnance.

Skeletonistka Fernstädtová trénuje na Šumpersku: Bude to sezóna jako každá jiná, jen na konci bude olympiáda

Česko-německá skeletonistka Anna Fernstädtová na tiskové konferenci promluvila o přípravě na novou sezónu i na olympiádu v Číně. Zároveň představila novou helmu, kterou pro ni navrhl bývalý lyžař Ondřej Bank, a kombinézu na nadcházející závody.

Podle pravidel armádních oddílů je v týmu osm vojáků z povolání a dva civilní zaměstnanci. „Vojáci se z devadesáti pěti procent věnují profesionálnímu sportu. V průběhu roku ale zamíří i na soustředění vojáků, kteří jsou členy Dukly. Tam prodělají střelby a další odbornou přípravu. Musí splnit i přezkoušení z tělesné přípravy jako všichni ostatní. Všichni výsadkáři musí taky splnit vojenský program seskoků,“ vysvětlil Jiři Šafanda s tím, že profesionální sportovci tak mají jako určité zpestření v armádním výcviku také seskoky do vody, v noci či slaňování z vrtulníku.

Adrenalinový zážitek do sportovní podoby pilují výsadkáři v armádním oddílu od mládí. „Vybíráme si lidi po aeroklubech po České republice. Vždycky dostaneme tip na nějakého mladého šikovného kluka. Potřebujeme, aby měl okolo 15-17 let a už nějaký základní výcvik, třeba tři až pět seskoků. Když má talent a zájem, tak jsme schopní ho stáhnout k nám do sportovního družstva juniorů. Pak se zjistí, jestli na to má nebo ne. Ten nejlepší z juniorů pak zamíří dospělého oddílu, kde je pouze deset míst,“ popisuje velitel prostějovských parašutistů.

Vrcholoví sportovci jsou připraveni pomoct svými znalostmi a dovednostmi i jednotkám z prostějovského průzkumného praporu či z dalších speciálních útvarů. „Spolupracujeme hlavně s instruktory výsadkové přípravy nebo pomáháme s výcvikem ve větrném simulátoru, kde armáda lítá i s materiálem. Vojákům můžeme pomoct i s natáčením seskoků. Když jsme požádáni a máme čas, tak samozřejmě kolegům z armády rádi vyjdeme vstříc,“ řekl závěrem vedoucí trenér ASO Dukla Prostějov Jiři Šafanda.

Armádní sportovní oddíl parašutismu Dukla Prostějov 
Velitel - Vedoucí trenér: Jiří Šafanda
Trenér: Jan Wantula
Tajemník: Lubomír Havlák. Technici: prap. Josef Herzinger, Jaroslav Dokoupil
Správce objektu oddílu: Václav Martauz
Sportovci: npor. Libor Jiroušek, por. Ondřej Žák, prap. Jakub Pavlíček, prap. Petr Směšný, prap. Oldřich Šorf, nrtm. Miloslav Kříž, nrtm. Bonifác Hájek, rtm. Petr Chládek, Jiří Gečnuk, Hynek Tábor a Jakub Rataj.
Hasiči nacvičovali záchranu osob ve výškách. Na Jesenicku využili šedesát metrů vysoký komín

V bývalé šamotárně ve Velké Kraši na Jesenicku a v lese u Horních Skorošic procvičovali v minulých dnech hasiči z Jeseníku a Šumperku záchranu zraněných osob z výšky a vyproštění parašutistů z korun stromů. Využili například komín vysoký šedesát...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ASO Dukla Prostějov, Armáda ČR

Štítky Sport, parašutismus, armáda ČR, vojáci, mistrovství světa, cena, Prostějov, parašutista, Aleš Opata, Sibiř, trenér, Armáda České republiky, Miloslav Kříž, Lubomír Havlák, Jan Wantuła

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Armádní výsadkáři z Prostějova triumfovali na mistrovství světa. Ocenil je i generál Opata  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.