Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Česká tour láká i hvězdné reprezentanty. Cyklisty čeká čtyřdenní boj v Jeseníkách i Beskydech

Celkově přes deset tisíc metrů nastoupají během čtyř etap Sazka Tour cyklisté nejen v Olomouckém kraji. Nejprestižnější etapový závod na českém území se rozběhne na začátku srpna, organizátoři by ve startovním poli rádi viděli také hvězdy světové cyklistiky i největší česká jména.

Dva týmy z nejvyšší kategorie cyklistických stájí World Tour – Bora Hansgrohe a Team BikeExchange – Jayco by se měly stát součástí pelotonu atraktivního podniku, jehož termín připadá na 4. až 7. srpna. Dvaadvacet stájí vyrazí na silnice Olomouckého, Zlínského, Jihomoravského, Pardubického i Moravskoslezského kraje. „První etapa povede z Uničova do Prostějova, druhá má start v Olomouci a cíl na Pustevnách, ve třetí části pojedou cyklisté z Moravské Třebové na Dlouhé stráně, finále vede ze Šumperka do Šternberka,“ přiblížil mluvčí závodu Alexandr Kliment.

Olomoucké akvabely zářily u Jadranu. V Chorvatsku zvládly i zlatý hattrick

V nabité mezinárodní konkurenci pohárového závodu Primorje Synchro Cup zazářily akvabely z SK UP Olomouc. Z chorvatské Rijeky si po kompletním zhodnocení výkonů a výsledků v jednotlivých kategoriích odvezly i ocenění celkového vítěze tohoto...

Ředitel závodu a bývalý elitní jezdec Leopold König jedná o účasti aktuální české jedničky, vrchaře Jana Hirta, který letos ovládl i jednu z etap slavného Giro d’Italia. „Chceme mít na startu co nejvíce špičkových Čechů včetně Jana Hirta, intenzivně jednáme s vedením jeho týmu,“ prozrazuje ředitel závodu Leopold König. Hirtův tým Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux zatím přihlášený do závodu není, ale český závodník by se mohl na start postavit jako člen tuzemské reprezentace, neboť nefiguruje mezi účastníky Tour de France. „Nabízí se to. A jednáme také o účasti jedné velké zahraniční hvězdy a vypadá to hodně nadějně,“ říká König s tím, že jasněji by o účastnících české tour mělo být zhruba za dva týdny.

SAZKA Tour
4. – 7. srpna 2022, 4 etapy, 714 kilometrů, celkové převýšení přes 10 000 metrů.
6. srpna SAZKA Tour Challenge, 1 etapa, 40 kilometrů, převýšení 1 700 metrů. 

„Složení českého nároďáku se zatím řeší, ale chceme, aby byl co nejsilnější,“ pokračuje v tiskové zprávě ředitel závodu. Ve hře tak jsou čerstvý mistr republiky Matěj Zahálka, Jan Bárta, Zdeněk Štybar, Josef Černý, bratři Vackové a další včetně bývalého dráhaře Pavla Kelemena.

Na silnice v regionu vyrazí stopadesátičlenný balík jezdců a doprovodných vozidel. Ve městech je v den závodu potřeba počítat s uzavírkami center a s průběžnými uzavírkami na trati, kudy cyklisté pojedou. „Samozřejmě se snažíme, aby dopad na omezení dopravy v regionu byl co nejmenší,“ ujistil König. Parkování a částečně také výjezd bude omezen na Pustevnách, kde je cíl druhé etapy. „Dlouhé stráně budou v průběhu třetího dne uzavřené z obou stran,“ podotkl k omezení v turisticky oblíbené lokalitě mluvčí Kliment.

Sigma se pustila do přípravy. Na startu ligy ji čeká derby s Baníkem i Zbrojovkou

Fotbalové Sigmě na začátku tohoto týdne skončila dovolená a tým se pustil do přípravy. Kádr je letos širší, hanácký klub navíc bude v příští sezoně hrát dvě profesionální soutěže. B-tým totiž postoupil do druhé ligy, což přinese mladým hráčům...

Horskou výzvu si budou moct dopřát v průběhu závodu i kovaní hobby sportovci. 6. srpna před hlavním pelotonem si mohou dopřát organizovanou výzvu, která bude měřit 40 kilometrů. Odvážlivci by si měli vyzkoušet dvě drastická stoupání na Dlouhé stráně s celkovým převýšením zhruba 1700 metrů na dvaceti kilometrech. „K dispozici je omezený počet startovních čísel, zájemci se mohou hlásit na webu, přesná trasa se aktuálně dojednává. A kdo raději jezdí sám, může již nyní v aplikaci Strava vyzkoušet vybrané segmenty etap SAZKA Tour i Závodu míru,“ doplnil Kliment.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Brychta

Štítky Sport, cyklistika, Sazka Tour, závod, peloton, doprava, Olomoucký kraj, cyklista, Beskydy, Jeseníky, Czech Cycling Tour, Leopold König, Jan Hirt, Dlouhé stráně, UCI World Tour, Pustevny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká tour láká i hvězdné reprezentanty. Cyklisty čeká čtyřdenní boj v Jeseníkách i Beskydech  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.