Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Středa 24. července 2024  |  Svátek má Kristýna
Bez reklam

Hvězdy i dopravní omezení na trati. Cyklistická Czech Tour vyráží na silnice v Olomouckém kraji

Výkony elitních závodníků se zkušenostmi z největších cyklistických akcí světa budou moct sledovat sportovní fanoušci na závodě Czech Tour, jehož trasa z velké části prochází i Olomouckým krajem. Samotnému startu bude předcházet slavnostní prezentace v centru Olomouce, kde se představí i hlavní hvězda akce – dvojnásobný mistr světa Julian Alaphilippe. Trasa čtyřdenního etapáku měří 600 kilometrů, motoristů se mohou dotknout krátkodobá omezení v dopravě.

(NE)OBYČEJNÍ: Pětiletá pouť za běžeckým snem. Jan Klásek zkompletoval prestižní kolekci světových maratonů

Ceněnou sbírku šesti nejvýznamnějších maratonů série World Marathon Majors před nedávnem uzavřel nadšený sportovec z Hané Jan Klásek. Rodák z Olomouce se vydal na své běžecké pouti do světových metropolí jako New York, Tokio či Londýn. Na cestě...

Předzávodní přehlídka Czech Tour 2024 proběhne v Olomouci na Horním náměstí ve středu 24. července od 18 hodin. Diváci budou mít na dosah hvězdy mezinárodní cyklistiky i nadějné české závodníky. „Hlavní ikonou pelotonu bude Julian Alaphilippe. Dvojnásobný mistr světa z Francie má vlastní oděvní značku a jeho sláva dalece přesahuje hranice cyklistiky, pro rodnou zemi je miláčkem. Vždyť tenhle borec vyhrál šest etap na Tour de France, v roce 2018 při Grande Boucle dominoval soutěži vrchařů, o rok později málem dovezl žlutý trikot až do Paříže. Navíc ovládl klasiky Milán-San Remo, San Sebastian či Strade Bianche,“ říká mluvčí závodu Tibor Alföldi.

Czech Tour prezentace týmů
17:30 Za oponou Czech Tour 
18:00 Slavnostní zahájení
18:30 Představení trofeje a dresů
18:45 Představení týmů
19:40 Konec
Součástí programu bude vystoupení folklórního souboru Haná Velká Bystřice, akrobacie v podání The Losers nebo bubenická show Groove Army.
Vstup zdarma. 
Zdroj: Czech Tour

Nabitou konkurenci závodu bude tvořit celkem 22 týmů, z nichž osm se řadí do nejvyšší kategorie WorldTour, což je pro organizátory až překvapivý úspěch a rekord v počtu stájí této kvality.

První etapa nestartuje v Olomouci, ale v Prostějově, a to ve čtvrtek 25. července. Závodníci ujedou 151 kilometrů, trasa vede přes Přerov, Odry, kolem Nového Jičína do Frýdku-Místku a odtud do cílové Ostravy. Startovním místem druhého závodního dne je Zlín. Etapa nabídne výrazněji zvlněný profil a hlavním dějištěm bude Zlínský kraj, cíl je pak na Pustevnách.

Elitní cyklistické stáje poměří síly na Czech Tour. Zabojují o unikátní trofeje

Nové trasy, přímý televizní přenos a také unikátní trofeje pro vítěze přinese letošní ročník cyklistického závodu Czech Tour. Peloton prestižní akce vyrazí za necelý měsíc také na silnice v Olomouckém kraji, do startovní listiny se zařadí také...

 

Sobotní královská etapa startuje na pomezí Čech a Moravy v Moravské Třebové, přes Konici, Loštice, Mohelnici, Úsov a Šumperk se peloton dostane k náročnému cílovému výšlapu na Dlouhé stráně. Poslední zkouška čeká v neděli jezdce na trase mezi Šumperkem a Šternberkem, kam pojedou přes Úsov, Oskavu, kolem Uničova a dále přes Dlouhou Loučku a Jiříkov. Závěr nabídne tradiční okruhy na kostkách a trati Ecce Homo u Šternberka.

Průběh závodu ovlivní i provoz na silnicích, organizátoři tradičně budou vytvářet takzvané plovoucí uzavírky, kterými zajistí bezpečný průjezd všech skupin jezdců od čela závodu až po posledního účastníka. Řidiče či pasažéry v autobusech hromadné dopravy, kteří při své cestě budou muset čekat, žádají organizátoři o trpělivost. „Chceme být dobrými sousedy a co nejméně omezit provoz v místě, kudy závod pojede. Zároveň maximálně dbáme na bezpečnost diváků i cyklistů,“ uvádějí pořadatelé akce. Trasy jednotlivých etap protínají v Olomouckém kraji vedení více než třiceti linek veřejné autobusové dopravy. V některých případech také nebudou obsluhovány zastávky, které se nacházejí v místech delších uzávěr. „V čase průjezdu pelotonu budou dotčené spoje dočasně pozastaveny, vyčkají pokynu pořadatele na otevření komunikace a budou pokračovat ve svých trasách dle platných jízdních řádů. V případě, že spoje budou muset vyčkat na uvolnění tratě, může dojít k jejich zpoždění až cca 20 minut,“ uvádí web Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje.

Dvě zlata a stříbro. Talentovaní cyklisté z Olomouce zazářili na republikových šampionátech

Talentovaní cyklisté olomouckého mládežnického týmu Mapei Merida Kaňkovský mají za sebou první významné akce aktuální sezony, v kategorii kadetů se na mistrovství republiky radovali v časovce i v silničním závodě. Oba tituly získal v dresu...

S delšími uzavírkami musejí motoristé počítat ve startovních a cílových lokalitách, kde bude vybudované potřebné zázemí. Ve Šternberku budou silnice na trase závěrečných okruhů uzavřené od 12 do přibližně 15:30 hodin. Podrobné informace a mapy jsou k dispozici na webových stránkách závodu.

Program CZECH TOUR 2024
1. etapa – 25. července: Prostějov – Ostrava (151,3 km/1 418 m)
2. etapa – 26. července: Zlín – Pustevny (172,7 /3 389)
3. etapa – 27. července: Moravská Třebová – Dlouhé Stráně (139,4 /2 458)
4. etapa – 28. července: Šumperk – Šternberk (129,2 /1 945) 

Ohodnoť článek

Foto Jan Brychta, Czech Tour

Štítky Sport, cyklistika, Czech Tour, závod, peloton, Olomoucký kraj, etapy, doprava, uzavírky, dopravní omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hvězdy i dopravní omezení na trati. Cyklistická Czech Tour vyráží na silnice v Olomouckém kraji  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.