Počasí dnes-1 °C, zítra0 °C
Sobota 22. února 2025  |  Svátek má Petr
Bez reklam

Hygienici kontrolovali obsah soli v obědech z restaurací i jídelen. Neobstál ani jeden vzorek

Autoři | Foto Pixabay.com

Hygienici z Olomouckého kraje se zaměřili na namátkové zmapování obsahu soli v jídlech servírovaných ve stravovacích zařízeních v regionu. Doporučenému limitu Světové zdravotnické organizace nevyhověl ani jeden z takřka padesáti testovaných pokrmů. Nejvyšší hodnotu zjistili u polévky a špaget s pestem z přerovské závodní jídelny.

S doporučenými hodnotami denního příjmu pěti až šesti gramů kuchyňské soli porovnávali obsah této látky krajští hygienici v průběhu měsíce května. Výsledky analýzy ukázaly, že všech 44 vzorových obědů překročilo množství doporučované Světovou zdravotnickou organizací či Nařízením Evropského parlamentu a Rady z roku 2011.

„Provedli jsme celkem 24 namátkových kontrol v provozovnách stravovacích služeb – 16 kontrol v závodních kuchyních, 6 kontrol v restauracích, 1 kontrolu ve stravovacím provozu nemocnice a 1 kontrolu ve stravovacím provozu u poskytovatele lázeňské péče, a to napříč Olomouckým krajem. Odebráno bylo celkem 44 vzorků porcí obědů, tedy polévky a hlavního chodu. 28 vzorků bylo odebráno v závodních kuchyních, 12 vzorků v restauracích, 2 vzorky v nemocnici a 2 vzorky u poskytovatele lázeňské péče,“ popsala mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Olomoucká nemocnice varuje před těžkými úrazy z koloběžek. Některým slečnám musíme doslova sešít obličej, říká lékař

Vážné úrazy uživatelů koloběžek a elektrokoloběžek řeší v první fázi záchranáři ze sanitek, horská služba či dokonce posádka letecké záchranné služby, poté se pacienti dostávají do péče zdravotníků v nemocnicích. Před nebezpečím varují také...

 

Za předpokladu, že oběd tvoří asi třicet procent denního příjmu, odpovídá tomuto jídlu přepočtená hodnota okolo 1,5 gramu soli. Nejvíce soli obsahovalo menu v přerovské závodní jídelně, kde u špaget s pestem a vývaru zjistili hygienici přítomnost 14,8 gramů NaCl. U dalších pěti obědů napříč různými typy provozoven překročil obsah soli hranici deseti gramů. „Nejčastěji se hodnota množství soli v pokrmech pohybovala kolem sedmi gramů. Nejpříznivější situace byla zaznamenána v okrese Prostějov, kde se v závodních kuchyních pohybovala hodnota množství soli kolem čtyř gramů. V okrese Prostějov bylo zaznamenáno také nejnižší množství soli v menu ze závodní kuchyně – 3,14 gramů a to u menu polévka ragú a rumunské vepřové žebírko s těstovinami,“ upřesnila mluvčí Koutná.

Podle provozovatelů jídelen a restaurací se pracovníci množstvím soli v pokrmech zabývají, problémem je při snaze snížit obsah soli její výrazná přítomnost už ve vstupních surovinách. „Odborné světové studie uvádějí, že vstupní suroviny ovlivňují až procent výsledného množství soli v hotovém pokrmu. Provozovatelé uvedli, že nezaznamenali žádné stížnosti ze strany strávníků na přílišnou slanost servírovaných jídel,“ podotkla mluvčí hygieniků.

Co můžeme udělat pro zdraví?
- jídlo na talíři nepřisolujeme, solničku uklidíme z dosahu
- při přípravě pokrmů nahrazujeme sůl čerstvými či sušenými bylinkami, česnekem apod.
- omezujeme používání bujónů, gulášových kostek, kořenících směsí a jiných lákavých dochucovadel
- pečivo s krystalky soli na povrchu a se slanými náplněmi konzumujeme s rozvahou
- při konzumaci oříšků a obdobných pochutin vybíráme jejich neslanou variantu
- častou konzumaci párků, salámu a šunky nahrazujeme libovým masem
- dbáme na pravidelný příjem čerstvé zeleniny a ovoce, syrovou zeleninu nesolíme
- slané sýry jako jadel, korbáčiky, olomoucké tvarůžky, hermelín, balkánský sýr, tavené sýry nahrazujeme méně slanými variantami jako je např. měkký tvaroh, žervé nebo cottage sýr
Zdroj: Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Zdraví, sůl, kuchyňská sůl, potraviny, restaurace, jídelna, kontrola, hygiena, Olomoucký kraj, Světová zdravotnická organizace, Evropský parlament, Krajská hygienická stanice, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolovali obsah soli v obědech z restaurací i jídelen. Neobstál ani jeden vzorek  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.