Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Kraj chce opravit silnici z Javorníku do Polska. Sanací projde i skála u Písečné

Olomoucký kraj plánuje opravu devět kilometrů dlouhé silnice z Javorníku na Jesenicku k hranicím s Polskem, která je nyní ve špatném stavu. Díky opravě by se zvýšila kapacita silnice, a tím i využití hraničního přechodu Travná. Rekonstrukce přijde na 90 milionů, většinu má pokrýt dotace z Evropy. Silničáři chystají i sanaci skály na silnici u Písečné.

Rekonstrukce silnice z Javorníku k hranicím s Polskem souvisí s chystanou opravou navazujícího úseku komunikace v polském okresu Kladsko, která vede na hraniční přechod Travná/Lutynia. Investice, o které má jednat nejbližší krajské zastupitelstvo, má náležet do programu Interreg Česko – Polsko 2021–2027. 

Oprava silnice by mohla být zařazena do nejbližší výzvy v závěru letošního roku. "V případě zájmu Olomouckého kraje o realizaci společného projektu s polskou stranou je vzhledem k předpokládanému termínu vyhlášení dotační výzvy nutné zahájit co nejdříve projektovou přípravu této investiční akce," upozornilo vedení krajského úřadu.

Dotace z Evropského fondu pro regionální rozvoj by mohla pokrýt až 80 procent nákladů, dalších pět procent by pak byl příspěvek ze státního rozpočtu. Projekt přijde na 750 tisíc korun. Krajská rada již investici doporučila.

ŘSD vybírá firmu na stavbu silnice u Postřelmova. Napojí se na dvoumiliardový obchvat Bludova

Osm nabídek obdrželo Ředitelství silnic na stavbu přeložky silnice I/11 z Postřelmova do Chromče nedaleko Šumperka. Nový úsek se napojí na již budovaný obchvat Bludova. Předpokládaná cena byla takřka 400 milionů, nejnižší návrh od společnosti...

Silničáři chystají rozsáhlou sanaci skály u Písečné  

"V současnosti není dokumentace a metodika k programu Interreg Česko – Polsko 2021 až 2027 dopracována do konečné podoby, nicméně je vysoce pravděpodobné, že uvažovaný česko-polský projekt by mohl být spolufinancován v rámci jedné z priorit," stojí ve zprávě pro zastupitele.

Není to jediná investice, která se na severu Olomouckého kraje připravuje. "Letos provedeme sanaci skály včetně překrytí ochrannými sítěmi a odstranění vyrůstajících dřevin nad silnicí I/44 v Písečné. Už začala veřejná soutěž na výběr zhotovitele, odhadovaná cena vychází zhruba na 13 milionů korun bez DPH," uvedl Miroslav Mazal z olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic.

Kvůli dostavbě D1 u Přerova se musí masivně kácet. Silničáři ovšem nemají pozemky pro náhradní výsadbu

Kvůli dostavbě posledního chybějícího úseku D1 okolo Přerova se bude muset masivně kácet. Povolení však silničáři mohou získat pouze za podmínky náhradní výsadby, nemají však vhodné pozemky. Rozhodnutí o povolení kácet proto úřady až do konce března...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR

Štítky oprava, silnice, přechod, sanace, skála, Javorník, Písečná, Travné, Polsko, Olomoucký kraj, Evropa, okres Jeseník, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce opravit silnici z Javorníku do Polska. Sanací projde i skála u Písečné  |  Jeseníky  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.